Een groot aantal artiesten heeft een eerbetoon gebracht aan rocklegende Lou Reed. De voormalige The Velvet Underground-zanger overleed zondag op 71-jarige leeftijd.

"De lachen die we enkele weken geleden nog met elkaar deelden zullen me voor altijd herinneren aan het goede dat wij hadden", laat voormalig The Velvet Underground-bandlid John Cale weten.

"Een muzikant, artiest en pionier die volgens zijn eigen regels handelde", vindt KISS-gitarist Paul Stanley.

"Dank voor je prachtige, duistere teksten en muziek en kijk op het leven. Je hebt me geïnspireerd vanaf mijn tienerjaren tot vandaag de dag", aldus Mötley Crüe-bassist Nikki Sixx.

"Hij was een zeldzaam, uniek talent", laat Tom Morello van Rage Against the Machine en Audioslave weten.

LL Cool J

Reeds muziek sprak ook veel artiesten buiten de rockwereld aan. "Rust in vrede. Muziek leeft voor eeuwig", aldus rapper LL Cool J. "New York heeft vandaag een van zijn grootste talenten verloren", vindt oprichter van hiphoplabel Def Jam Russell Simmons.

"We hadden elkaar onlangs ontmoet bij de GQ Awards. De muziek van mijn generatie en nog steeds relevant", laat acteur Samuel L. Jackson weten. "Een van de beste artiesten van onze tijd ", is komiek Ricky Gervais van mening.

Reed onderging in mei een levertransplantatie. Hij overleed in Southampton in de staat New York aan een aandoening die het gevolg was van de transplantatie, laat zijn literair manager Andrew Wylie weten. Volgens hem had Reed al maanden een zwakke gezondheid. Reed woonde in Southampton met zijn vrouw en collega-musicus Laurie Anderson.