De Amerikaanse zanger, muzikant en liedjesschrijver Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden.

De oorzaak van zijn dood is nog niet officieel bekend gemaakt, meldt muziektijdschrift Rolling Stone. Een woordvoerder van Reed bevestigt het overlijden echter aan de Britse krant The Guardian.

De muzikant onderging in mei een levertransplantatie. Of dat iets met zijn dood te maken heeft, is onduidelijk. De 71-jarige Reed was samen met John Cale het gezicht van de band The Velvet Underground.

In de jaren zeventig gaat hij solo verder. Hij scoorde grote hits met Walk On The Wild Side en Perfect DayReed wordt op 2 maart 1942 geboren als Lewis Allan Reed in Brooklyn, New York en groeit op in Freeport, Long Island.

Journalistiek

Na een studie journalistiek, film en creatief schrijven, gaat Reed in 1964 als liedjesschrijver aan de slag voor platenfirma Pickwick Records in New York City. Daar ontmoet hij John Cale, met wie hij later The Velvet Underground formeert.

Popartkunstenaar Andy Warhol neemt de band onder zijn hoede. De samenwerking met zangeres Nico, op aandringen van Warhol, resulteert in het album The Velvet Underground & Nico en wordt alom gezien als een meesterwerk.

Solo

In 1970 stapt Reed uit de band en tekent een jaar later bij RCA Records. Met leden van de progrockband Yes neemt hij zijn titelloze solodebuut op, vooral bestaande uit liedjes die The Velvet Underground niet opgenomen had. De plaat flopt jammerlijk.

In december 1972 verschijnt de opvolger, getiteld Transformer. Dat album blijkt succesvol en de critici zijn lovend. Hij maakt het album met David Bowie en de in 1993 overleden gitarist en producer Mick Ronson. Daarna volgt het conceptalbum Berlin, in 1973.

Metallica

Berlin is het meest succesvolle album van Reed in Groot-Brittannië, terwijl hij met opvolger Sally Can’t Dance de hoogste positie in de Amerikaanse albumlijst behaalt als soloartiest. Daarna bereikt hij nog met New York (1989) en Lulu (samenwerking met Metallica, 2011) de bovenste helft van de verkooplijsten in de VS.

In Nederland bereiken New York en Magic And Loss (1992) de top 10 van de Album Top 100, terwijl nog eens acht andere albums de top 20 van de lijst behalen. De grootste hit van Lou Reed is Perfect Day in een BBC-opname uit 1997, samen met onder meer Bono en Elton John. 

​Bekijk een live-uitvoering van Walk on the Wildside: