Gitarist John Phillip Cawthra, beter bekend als Gypie Mayo, is woensdagochtend in het Engelse Bath overleden. 

Cawthra (62) was vanaf 1977 de opvolger van gitarist Wilco Johnson bij de Britse pubrockgroep Dr Feelgood en medeschrijver van de grootste hit van die groep, het nummer Milk & Alcohol uit 1979. Het nieuws werd woensdag door Johnson bekendgemaakt via Facebook.

De gitarist kwam bij de groep op het hoogtepunt van hun roem. Dr Feelgood was begin jaren zeventig opgericht en hun op basale rhythm & blues gebaseerde ‘pubrock’ wordt beschouwd als een van de belangrijke inspiratiebronnen van de Britse punkbeweging.

Mayo, die geprezen werd om z’n soepele, vederlichte gitaarspel, verliet de groep in 1981. Hij is op vier studio-albums en één liveplaat van Dr Feelgood te horen.

Leraar

Nadien ging de gitarist werken als sessiemuzikant, om vervolgens van 1996 tot 2004 bij de heropgerichte Yardbirds te gaan spelen - de groep die in de jaren zestig furore had gemaakt met Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck als gitaristen. De laatste jaren werkte hij in Bath als leraar.

Dr Feelgood-zanger Lee Brilleaux overleed in 1994. Op diens nadrukkelijke verzoek ging de groep na zijn dood met een nieuwe zanger verder. Het nummer Milk & Alcohol maakt nog steeds deel uit van het repertoire en werd enkele jaren geleden in de huidige bezetting opnieuw opgenomen. De band geeft begin november drie concerten in Nederland.