Robbert van de Corput, beter bekend als Hardwell, is volgens de jaarlijkse verkiezingen van het Britse tijdschrift DJ Magazine de beste dj ter wereld. Hij stoot daarmee Armin van  Buuren van de eerste plaats.

De 25-jarige Nederlander ontving de prijs zaterdagavond in de Amsterdamse RAI uit handen van de producent Giorgio Moroder en is daarmee de jongste winnaar uit de geschiedenis van de verkiezing. Een lang gekoesterde droom ging voor Van de Corput in vervulling.

"Het is echt bizar, als jongetje van zestien riep ik al dat ik de nummer één van de wereld wilde worden. Dit is als een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen, er is niets hogers binnen de dj scene dan dit", zegt de artiest tegen NU.nl.

De waardering, die internationaal een erkende norm onder dj’s en liefhebbers van elektronische muziek is, wordt sinds 1997 door het blad toegekend. Meer dan 750.000 mensen over de hele wereld brachten dit jaar via internet hun stem uit.

Knijpen

"Ik moet mezelf af en toe knijpen", zegt Van de Corput, "het is allemaal binnen de afgelopen drie jaar gebeurd. Vier jaar geleden stond ik niet eens de DJ Mag Top 100."

Van de Corput begint op zijn dertiende met draaien, een jaar later wordt hij ontdekt door een platenlabel. Hij draait al snel in de grootste clubs van Nederland. Onder begeleiding van zijn ouders , die om juridische redenen tot zijn achttiende bij zijn optredens aanwezig moeten zijn.

Op zijn 23e brengt Van de Corput samen met Tiësto de plaat Zero 76 uit en breekt hij internationaal door. Tiësto, die dit jaar op de vierde plaats is beland, is een groot voorbeeld voor Van de Corput.

"Hij is de reden waarom ik ooit ben begonnen met draaien. Hij is eigenlijk een soort broer geworden. Hij waarschuwt me voor valkuilen en we geven elkaar constant advies. Wat ik van zijn nieuwe single vindt en andersom. Maar ook over andere dingen, zoals broers eigenlijk ook in het echte leven doen."

Bekijk het interview met Hardwell:

Marketing

Critici verwijten de internationale superster dj’s dikwijls dat zij een product zijn van een goed uitgekiende marketingmachine, maar daar trekt Van de Corput zijn schouders over op.

"Tuurlijk kun je zeggen: ‘Ja, maar hij heeft een heel marketingteam en een management om zich heen.' Maar als ik slecht draai en ik maak hele slechte platen, dan valt er niks te managen. Uiteindelijk komt het uit mijn handen, ik moet mijn sets draaien en ik moet mijn muziek maken. Dat is de  basis."

De verkiezing van DJ Mag ging de afgelopen jaren zo nu en dan gebukt onder schandalen. Verschillende djs en producenten kochten stemmen of lieten ingenieuze computerprogramma's in elkaar zetten zodat ze binnen korte tijd veel stemmen ontvingen. Het tijdschrift noemde de valsspelers bij naam, ging tot diskwalificatie over en voerde het handmatige tellen van stemmen in.

Maar Van de Corput kijkt al verder. "Met de eerste plek in de DJ Mag Top 100 heb ik het hoogste als dj bereikt, maar als producent kan ik nog verder komen. Daarom richt ik me nu op mijn eerste artiestenalbum. Dat heb ik nog nooit gedaan en dat is echt iets van mezelf."

Breda

Tot die tijd reist Van de Corput de hele wereld over en volgt hij draaiend voor tienduizenden mensen het spoor van zijn voorbeelden Tiësto, Armin  van Buuren en Ferry Corsten. Maar heimelijk draait hij het liefst voor zijn vrienden in een kleine kroeg in Breda.

"Dat doe ik nog regelmatig, maar dat weet natuurlijk niemand. Ik doe dat undercover, dat zijn de leuke dingen. Ik ben dan met vrienden op stap en dan gaat het toch kriebelen. Ik moet dan even een plaatje opzetten, al is het achter de bar."

DJ MAG TOP 100 2013 - Top 20

  1     Hardwell
  2     Armin van Buuren
  3     Avicii
  4     Tiësto
  5     David Guetta 
  6     Dimitri Vegas  & Like Mike   
  7     Nicky Romero      
  8     Steve Aoki        
  9     Afrojack
  10   Dash Berlin
  11   Skrillex
  12   Deadmau5   
  13   Alesso
  14   W&W
  15   Calvin Harris
  16   Nervo    
  17   Above & Beyond   
  18   Sebastian Ingrosso     
  19   Axwell     
  20   Aly & Fila