Fedde Le Grand enthousiast over samenwerking Di-Rect

De Nederlandse dj Fedde Le Grand bundelde zijn krachten met de Haagse band Di-Rect. Het eindproduct, de single Where We Belong, werd vrijdagavond voor het eerst live gespeeld op ADE.

"Ik werk graag met artiesten samen, bekend of onbekend. Ik krijg veel verzoeken en sla veel remixen af", vertelt hij aan NU.nl.

"Toen ik in contact kwam met Di-Rect, was ik meteen enthousiast", aldus Le Grand. "Er was een goede sfeer, we konden het goed met elkaar vinden."

Opvallend was dat het lied enkel begon met een piano en gitaarmelodie. "Het is te gek om te zien hoe zo’n nummer traditioneel begint en wordt uitgebouwd tot iets veel groters. En toch is de stijl van zowel Di-Rect en van mij goed behouden gebleven."

Catalogus

Daarover was wel wat discussie, vertelt hij. "Hoe dichter je bij het eindproduct komt, hoe nauwer het contact verloopt en hoe kritischer je bent. Je wil dat het nummer goed bij jouw catalogus aansluit." Bas van Wageningen, bassist van de band, is het daarmee eens.

"We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt", vindt hij. "Maar we zijn het er allemaal mee eens dat een liedje universeel moet zijn. Als het goed is, steekt dat boven alles uit. Of je er nu een ballad van maakt of een elektronisch nummer. Het zijn toch dezelfde melodieën die bij de bezoeker in het hoofd blijven hangen."

Voorgeprogrammeerd

Zowel Di-Rect als Fedde Le Grand zagen de samenwerking als een uitdaging. "We wilden niet het zoveelste dancelied zijn met alleen vocalen en voorgeprogrammeerde beats", licht frontman Marcel Veenendaal toe. "Dat kon door er met de volledige band voor te gaan."

Het samenwerken als collectief was voor Di-Rect geen probleem, maar Fedde Le Grand moest wennen aan de nieuwe manier van werken. Ook vanwege zijn drukke schema en dat van Di-Rect, die druk in de weer zijn met een nieuwe plaat. "Het nummer zelf is al een jaar oud", aldus Veenendaal.

Commentaar

Maar het drukke schema van Fedde Le Grand zat niet in de weg. "Soms was het juist goed dat hij er een paar maanden tussenuit ging", vindt Van Wageningen. "Als Fedde weer tijd had, luisterde hij opnieuw naar het lied. Steeds kwam er nieuw commentaar bij, van dat afstandelijke kijken."

Op ADE wordt de videoclip en de single voor het eerst getoond aan het Nederlandse publiek. "Voor ons is deze scene helemaal nieuw", aldus Van Wagingen. "We hebben dit nog nooit mee gemaakt en zijn dan ook verbaasd om opeens in de dancehitlijsten te scoren."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie