Leo Blokhuis begrijpt dance op televisie niet

Programmamaker Leo Blokhuis duikt zaterdagavond weer in de Publieke Omroep-archieven tijdens de achtste Nacht Van De Popmuziek, maar ziet daarin weinig plek voor dancemuziek.

"Je zult bij ons niet zo snel een snoeiharde technotrack horen", zegt hij over het programma. "Ik snap dance niet op tv. Ik snap dance heel goed, maar je moet het meemaken."

"Een dj op tv is niet leuk om te zien, er moet wat gebeuren", vervolgt hij. "Dansen is dansen, maar het is anders dan tv maken, in mijn eigen bekrompen opvatting."

"Dus we zullen niet zozeer die kant opgaan. Het is ook te nieuw voor wat wij doen. Het moeten livebands zijn." Tijdens de uitzending van zaterdag 19 oktober staan presentatoren Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk onder meer stil bij opnames van Rick James, Wings, David Bowie, Jan Akkerman en Al Green.

"Het gaat ons juist om de dingen waarvan mensen zeggen: 'Dat ze dat hebben gevonden.' Dat materiaal blijkt ook leeftijdsonafhankelijk te zijn." Toch wordt hij ook aangevallen op zijn muziekkeuze. "Als ik op Twitter kijk, dan krijg ik natuurlijk wel een paar steken. 'Wanneer komen jullie met die nieuwe  muziek?'"

Kluizen

"Maar veel mensen weten niet dat ik een van de twee jongens ben die het draaiboek maakt van Pinkpop. Ik weet heus wel wat er aan nieuwe muziek is en ik zorg dat het op tv komt. Maar dit is een ander programma. De kluizen gaan open."

Blokhuis houdt tijdens de uitzending Twitter in de gaten om te zien wat mensen willen horen. "Ik vind het leuk om zelf met schuin oog mee te kijken naar wat er op de socialmedia gebeurt, omdat ik er zo dichter op zit wat de mensen willen zien. Mijn smaak is niet beperkt, vind ik zelf, maar ik weet wel wat mijn imago is."

Leeftijd

"Als ik op Nederland 3 kom, word ik geacht over de nieuwe Paul McCartney te praten of een boxset van Neil Young." Hij zegt dat hij ook geen plek krijgt om over nieuwe muziek te praten. "Alles wat ik met nieuwe muziek zou willen, is lastig, omdat ik te oud ben. De zender heeft een 3FM-profiel."

Als het aan hem en aan Van Nieuwkerk ligt, wordt Nacht Van De Popmuziek vaker uitgezonden. "Het is een goedkoop programma, er wordt goed naar gekeken, dus wat let de zendercoordinator? Aan ons ligt het niet, wij willen wel, aldus Blokhuis. "Ik vind het een weeffout in het bestel dat ze kleur aan leeftijd koppelen."

Nirvana

"Bijvoorbeeld Radio 2, dat is bedoeld voor de leeftijdscategorie 35 tot 55, maar het is ook de 'middle of road'-zender. Maar mensen die in de jaren 90 naar 3FM luisterden en van Pearl Jam of Nirvana hielden, moeten nu ineens van Katie Melua en Amy Macdonald houden. Ik hoor bij 3FM, muzikaal gezien."

"Ze draaien mijn muziek, maar ik word aangesproken als een joch dat huiswerk zit te maken. Ik zou graag zien dat 3FM meer zou zijn wat Studio Brussel is." Hij vergelijkt Nacht Van De Popmuziek met hoe hij ooit radio maakte met Jan Douwe Kroeske. "Alles is voorbereid, maar op een gegeven moment flikkeren we de kaartjes weg."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie