Katie Melua onzeker over talent als liedjesschrijfster

Ondanks haar fenomenale succes is de Brits-Georgische zangeres Katie Melua nog altijd onzeker over haar talent als liedjesschrijfster. Dat zegt ze tegen NU.nl.

"Ik voel me zelfverzekerd als zangeres, maar ik heb de behoefte om goede liedjes te zingen. Vandaar mijn lichte angst dat ik als liedjesschrijver niet goed genoeg ben."

De 29-jarige zangeres heeft al jaren een werkrelatie met liedschrijver en producer Mike Batt, die hits maakte voor Art Garfunkel, Vanessa-Mae en David Essex.

Sinds haar debuutalbum Call Off The Search, dat in 2003 verscheen, zingt ze voornamelijk repertoire van zijn hand. "Als ik alleen schrijf, gaat dat heel langzaam", erkent Melua. "Ik heb een deadline nodig. Ik hoop niet dat 'lui' het goede woord ervoor is, maar ik ben heel voorzichtig."

"Ik heb groot respect voor goede liedjes en ik vrees ze ook wel een beetje. Mike blijft me aanmoedigen en uitproberen met schrijven en we voeren goede dialogen. Toch is zo’n relatie niet zo eenvoudig als het van de buitenkant lijkt. Ik kan best lastig zijn", beweert de brunette.

Vlekkeloos

"Als hij me niet het best mogelijke liedje geeft dat hij heeft, dan ga ik het niet op mijn plaat zetten. En andersom is het hetzelfde." Toch verloopt de samenwerking al tien jaar vlekkeloos. Zo was Mike Batt opnieuw grotendeels verantwoordelijk voor de liedjes op Melua’s meest recente plaat Ketevan.

"Er zijn hele subtiele veranderingen gaande", merkt ze op over haar muziek. "De basis is nog steeds hetzelfde, balladachtige, melancholische liedjes, maar voorheen waren de gitaarnummers die ik op plaat probeerde te zetten, nooit zo geslaagd. Op het podium lukte het wel."

Omgeving

"Misschien stond mijn hoofd er wel nooit echt naar. Ik denk dat het vooral te maken heeft met de omgeving. Als je op het podium staat met hard geluid, is het makkelijker dat soort nummers te spelen dan wanneer je in een knusse studio op het platteland staat te zingen. Dan wordt het vaak vanzelf al snel wat intiemer."

"Wellicht ben ik er ook wel niet goed in om ineens een rockshow weg te geven", geeft Melua toe. Samen met rockgitarist Toby Jepson schreef ze wel een paar meer bluesgeoriënteerde nummers, waar ze tevreden mee is. "Nu werkte het ineens wél, ondanks dat de omgeving hetzelfde is gebleven."

Terugkijken

De albumtitel Ketevan is de eigenlijke voornaam van Katie Melua. "De voornaamste reden hiervoor is omdat tien jaar een mijlpaal is. Ik ben aan het reflecteren en terugkijken. Niet alleen op de laatste tien jaar, maar op mijn leven tot nu toe. Ten tweede omdat ik geleidelijk aan weer meer liedjes aandraag."

"Dat is iets waarin Mike me aanmoedigde en dat betekent veel voor me, gezien zijn staat van dienst", legt ze uit. "Omdat dit album zo’n persoonlijke benadering had, wilde ik dat de titel ook persoonlijk zou zijn. Die kwam past op het aller laatst."

Onderdompelen

Volgens Melua is haar zangstijl geënt op Georgische zang. "Ik zou graag ooit nog een album in het Georgisch maken. Maar ik zou er weer een paar maanden moeten gaan wonen. Het is weliswaar mijn moedertaal en ik spreek het nog steeds vloeiend, maar ik zou me eerst weer moeten onderdompelen in de cultuur."

"Ik weet nog dat ik naar het westen kwam. Het eerste wat ik bij aankomst zag, waren verpakkingen van Snickers, Mars, Wrigley's en Colgate-tandpasta. Dat was grappig, want ik had nog nooit producten verpakt gezien. In Georgië kocht je alles op de markt, niets was verpakt. Als je dat ziet als kind van acht, vind je dat prachtig."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie