Anouk vindt liedjes van laatste album nog steeds relevant

Zangeres Anouk vindt de liedjes van haar dit jaar verschenen album Sad Singalong Songs nog steeds relevant, omdat ze er telkens emotioneel door geraakt wordt. Dat zegt ze tegen NU.nl.

"Als ik sommige nummers hoor van de plaat, raakt het me nog steeds. Dan zit ik dáár nog", zegt ze over de liedjes over het thema liefdesverdriet.

"Ik vind het een hele mooie plaat geworden, maar op momenten moeilijk om naar te luisteren. Je wordt met je gezicht op de feiten gedrukt."

"De meeste nummers zijn nog steeds relevant, ook al heb ik ze drie jaar geleden geschreven", legt Anouk uit over Sad Singalong Songs. "Ik heb er echt de tijd voor genomen. Juist om dingen niet via een omweg te zeggen. Soms is dat niet prettig om te schrijven, maar ik pik er de momenten voor."

Gelukkig

Veel liedjes op de plaat gaan over haar laatste stukgelopen relatie, haar kinderen en geluksmomenten uit het verleden. "Ik dacht toen: 'Dit is het, alles loopt zoals het moet lopen, dit is wat ik wil.' Ik heb een aantal momenten gehad in mijn leven waarop het zó sterk voelde. 'Wauw, ik ben gelukkig.'"

"Van jongs af aan wilde ik al kinderen, een groot gezin, een man. Zangeres wilde ik niet eens worden, gewoon een groot gezin en een vent. Zo'n ideaalplaatje geldt trouwens voor meerdere vrouwen. Ik dacht dat ik er was; dit is hét, ik ben zó gelukkig. Dat wil je vasthouden."

Falen

"Dat gebeurt natuurlijk niet, zo blijkt, maar als je weet hoe sterk dat gevoel was, is het best verdrietig als je dat kwijtraakt. Ik ben er niet continu mee bezig, daar heb ik het te druk voor, met de kids en mijn muziek, en ik ben ook heel gelukkig nu, maar toch voelt het als falen."

"Zo voel ik het, omdat niet gelukt is wat ik wilde", vervolgt de Haagse zangeres. "Of het aan mezelf heeft gelegen of aan de ander, dat maakt niet uit. Dat schuldgevoel blijf je toch houden. Het duurt even voor ik het een draai kan geven om dat niet zo te zien."

Drive

Tijdens de aankomende edities van Symphonica In Rosso gaat Anouk de helft van de nummers van Sad Singalong Songs voor het eerst live uitvoeren. Ze zegt dat het pittig is om de oude hits te herarrangeren voor orkest. "Je wil dat het nog een beetje leuk klinkt en niet dat het de drive eruit haalt", aldus Anouk.

Ze vreest niet dat ze op het podium geëmotioneerd zal worden door het recente werk. "Ik kan soms dingen voelen op het podium, maar de meeste emoties worden geblokt. Ik ga nooit helemaal in die songs zitten, omdat ik anders niet meer kan zingen."

Nadenken

"Als ik echt ga nadenken bij mijn gevoel van toen ik de liedjes schreef, kan ik niet eens meer zingen. Dan heb ik geen controle meer over mijn stem. Dat werkt niet." Anouk erkent dat het wel ooit eens gebeurd is, toen ze moest optreden op het Belgische popfestival Torhout-Werchter, nu Rock Werchter.

"Dat wilde ik niet", zegt Anouk stellig over dat bewuste optreden. "Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het als ik ineens 'breek' op het podium. Ik wil niet dat mensen dat zien, dat hou ik voor mezelf. Dat doe ik niet eens bij vrienden, dus daar baalde ik achteraf van."
 

Anouk staat met Symphonica In Rosso op 16, 18 en 20 oktober in Gelredome, Arnhem.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie