Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bier

Meer verwijzingen naar alcohol in popsongs

Onderzoekers van de Liverpool John Moores University hebben aangetoond dat het aantal popsongs in de Britse top 10 die op de één of andere wijze naar alcohol refereren het afgelopen decennium is verdubbeld. 
Door BuzzE

De resultaten van het onderzoek verschenen in het meest recente nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Music.

In hun conclusies waarschuwen ze voor de gevolgen voor het alcoholgebruik onder jongeren, gezien de grote invloed die popmuziek vooral op kinderen en pubers heeft.

De onderzoekers bestudeerden de teksten van alle Britse top 10-hits in de jaren 1981, 1991, 2001 en 2011 en keken daarbij ook of er op een positieve, neutrale of negatieve manier over alcohol gezongen werd. In totaal namen ze 611 songs onder de loep.

Rave-cultuur

In de jaren 80 en 90 lijkt alcohol nog niet zo’n nadrukkelijk item. Rond 1990, bij de opkomst van de ravecultuur lijkt ecstasy zelfs belangrijker dan alcohol.

De toename van referenties naar alcohol, met name in positieve zin, tussen 2001 en 2011 is echter significant en opmerkelijk, menen de wetenschappers. In 2001 werd in 8,1% van de top-10 hits over alcohol gezongen, in 2011 in 18,5% van de hits.

Groot-Brittannië

Daarbij merken ze in hun artikel op dat de naar alcohol verwijzende liedjes vaker van Amerikaanse artiesten afkomstig zijn dan van popsterren uit Groot-Brittannië of andere landen.

Volgens de onderzoekers is de toename aan alcoholreferenties ook gerelateerd aan de sterk gegroeide populariteit van de zogenaamde urbanmuziek en ze benadrukken dat veel Amerikaanse en Britse hits wereldwijd succes hebben.

Als voorbeeld wordt genoemd het nummer Last Friday Night (T.G.I.F.) van de Amerikaanse Katy Perry dat in 2011 ook een grote top 10-hit was in Nederland en waarin fors wordt gedronken.


Lees meer over:

Alcohol

Aanbevolen artikelen