De Amerikaanse concertpromotor AEG is niet medeschuldig aan de dood van Michael Jackson. Dat oordeel heeft de jury die zich over de zaak boog woensdag uitgesproken.

Volgens de jury heeft de concertpromotor dokter Conrad Murray wel degelijk ingehuurd, maar was Murray niet ongeschikt.

De lijfarts was volgens het oordeel competent om Michael Jackson te behandelen. AEG was dan ook niet nalatig bij het aanstellen van Murray. Met dat oordeel verliest de familie Jackson de zaak tegen AEG. 

''Wij geloven dat hij competent was voor zijn werk als huisarts'', zei juryvoorzitter Greg Barden over Murray. ''Dat betekent niet dat wij vonden dat hij ethisch bezig was. Als het woord ethisch gebruikt zou zijn, had het misschien een andere uitkomst gehad.''

Bekijk beelden:

Katherine Jackson

Volgens de jury had Michael Jackson een zekere verantwoordelijkheid in het kiezen van Murray en het creëren van de situatie die leidde tot zijn dood.

De zaak tegen AEG was aangespannen door Katherine Jackson, de moeder van Michael. Zij meent dat de concertpromotor medeschuldig is aan de dood van de King of Pop, nu AEG volgens haar de verantwoordelijkheid deelt voor het inhuren van dokter Conrad Murray.

Doordat AEG niet medeschuldig blijkt, loopt Katherine Jackson miljarden mis. ''Ze rekenden op ten minste 2 miljard dollar, dus het is duidelijk dat zij die de zaak aanspanden flink balen'', vertelt een ingewijde aan Fox News.

''Katherine hoopte op geld van AEG omdat de familie niet meer zo rijk is bedeeld als men denkt.'' Dat zal de beroemde familie volgens de bron nooit toegeven. ''Ze zullen nu wel verklaren dat ze alleen maar uit zijn op de waarheid achter Michaels dood.'' De nabestaanden hebben nog niet officieel gereageerd op de uitspraak.

Tralies

Murray zit momenteel achter de tralies voor het toedienen van de fatale dosis propofol waaraan de popster in juni 2009 overleed. Tijdens de zitting had AEG aangevoerd dat Murray door Michael Jackson zelf was aangenomen.

De familie Jackson gelooft dat Michael fysiek niet in staat was op te treden en dat de concertpromotor dat wist, terwijl ze de concertreeks This Is It kort voor zijn dood aankondigden.

De erven van de overleden zanger hadden 290 miljoen dollar (214 miljoen euro) van AEG geeist.

Unaniem

De twaalf juryleden bleken unaniem in hun oordeel. De zes mannen en zes vrouwen beantwoorden de vraag of AEG Murray inhuurde allemaal met ja. Op de vraag of Murray incompetent was, antwoordde de volledige jury nee.

De jury hoefde niet unaniem te zijn om tot een oordeel te komen. Een meerderheid van negen stemmen was genoeg geweest.