De Nederlandse rapper Mr. Probz scoorde onlangs een grote hit met het nummer Waves, maar aanvankelijk was er weinig interesse om het nummer als single uit te brengen.

"Waves begon als promotienummer en niemand die daar ooit van had gedacht dat het een hit zou worden. Ook de labels niet", zegt hij tegen NU.nl.

"We zijn daarmee langs verschillende partijen geweest en de reacties waren unaniem: 'Hier kunnen we niets mee'", legt hij uit over zijn eerste grote hit.

"Ga je vandaag langs bij diezelfde partijen, dan zouden ze springen op de kans om er onderdeel van uit te maken. Nee, het idee dat je jouw muzikale route door een derde partij uit kunt laten stippelen gaat er bij mij niet in. Je hebt het niet in de hand."

"En daarom doe ik gewoon wat mijn gevoel mij ingeeft", vervolgt hij. "Ik ben één van die mensen die vindt dat de materie een weerspiegeling moet zijn van de artiest. Als jij iets van mij te horen krijgt of ziet, dan moet dat ook echt van mij afkomstig zijn."

Gesleuteld

"En niet iets dat door tien verschillende mensen op verschillende momenten in elkaar is gesleuteld tot iets dat eigenlijk niets meer met mijn visie of gevoel te maken heeft." Dit 'sleutelen' omschrijft hij als het manipuleren van de muziek met als doel het bereik te vergroten en verkoop te stimuleren.

"Het heeft niets te maken met kunst", aldus een bevlogen Mr. Probz. De rapper bracht in september zijn album The Treatment uit, dat deze week op de twaalfde positie van de Nederlandse Album Top 100 binnenkomt.