Als het aan producer Brendan O’Brien lag, had het binnenkort te verschijnen tiende album van Pearl Jam vol gestaan met radiohits. "Ik probeer Eddie Vedder altijd in die richting te duwen", vertelt hij aan NU.nl.

"Ik hou ontzettend van radiohits, maar Pearl Jam wil er maar niet aan geloven. Ze hebben het gewoon niet in zich", legt O’Brien uit.

"Zodra Eddie het idee krijgt dat een nummer nog wel eens een commercieel succes kan worden, wil hij er het liefst meteen mee stoppen. Ze hebben het als band gewoon niet in zich."

Een grote verrassing is dat echter niet voor O’Brien, aangezien hij al sinds 1993 met Pearl Jam samenwerkt en onder andere de albums Vs., Vitalogy en Backspacer produceerde. "Heel lang geleden hadden we dit soort discussies al. Zo wilde Eddie het nummer Better Man absoluut niet uitbrengen." Vervolgens werd het een hit in de VS.

De nieuwe plaat heet Lightning Bolt en bevat onder meer werk dat Vedder overhield van zijn soloproject. "We hebben zeker tijdens de eerste sessies veel harde nummers opgenomen", aldus O’Brien. "Een aantal daarvan zijn helaas later in het proces gesneuveld."

Douche

O’Brien houdt verder warme herinneringen over aan zijn samenwerking met Pearl Jam en prijst de mentaliteit van Vedder. "Hij doet me wel eens denken aan Zack de la Rocha van Rage Against The Machine. Eddie geeft altijd alles. Of het nu in de studio, op het podium of in de douche is: hij zal nooit minder dan het maximale geven."

"Ik merkte zeker tijdens het opnameproces ook dat de rolverdeling binnen de band langzamerhand verschuift. Op Sirens speelt Stone (Gossard, red.) bijvoorbeeld bijna alle gitaarpartijen. Hij was veel prominenter aanwezig tijdens alle sessies en speelt veel meer dan normaal. Ik ben blij dat zelfs een band als Pearl Jam nog altijd evolueert."