Tijdens de eerste editie van TomorrowWorld in Florida wordt het bezoekers niet louter afgeraden drugs te nemen, ze worden tevens geïnformeerd over welke hoeveelheden tot een overdosis kunnen leiden.

Na een reeks incidenten op Amerikaanse dancefeesten dit jaar, heeft organisator ID&T de handen ineengeslagen met non-profitorganisatie DanceSafe, meldt de krant New York Times.

DanceSafe licht bezoekers van TomorrowWorld in over richtlijnen van gebruik van drugs als MDMA en adviseert de drugs niet te combineren met alcohol.

Projectmanager Shawn Kent van ID&T benadrukt dat TomorrowWorld een zero-tolerancepolicy handhaaft met betrekking tot drugs en dat er ook actief naar drugs gezocht wordt, maar legt uit dat drugsgebruik niet uit te sluiten valt. "Het is een maatschappelijk probleem", zegt hij.

"De juiste manier om mensen die hiermee rondlopen te helpen, is door ze informatie te verstrekken. Op een gegeven moment wordt het iemands eigen verantwoordelijkheid", aldus Kent. Hij zegt dat de controle op drugs desondanks streng is, met cameratoezicht, zoekhonden en undercoveragenten.

Oververhit

Op TowmorrowWorld lopen twintig medewerkers van DanceSafe rond om bezoekers te informeren over drugs en ook is er een 'cool-down'-lounge, zodat bezoekers die wel pillen hebben ingenomen niet oververhit raken op het festival. DanceSafe stelt dat jongere bezoekers de gevaren van met name ecstasy niet kennen.

TomorrowWorld is de Amerikaanse variant van het Belgische dancefeest TomorrowLand, dat sinds 2005 wordt georganiseerd in Boom, nabij Antwerpen. De organisatie van het driedaagse festival verwacht 50.000 bezoekers per dag in Chattahoochee Hills in Atlanta. Onder meer Tiësto en Armin van Buuren treden er op.