Met het Peace One Day Celebration Concert bij het Vredespaleis in Den Haag hoopt de Britse bedenker Jeremy Gilley wereldwijd zeshonderd miljoen kijkers te bereiken op YouTube.

"Het festival in Den Haag is vandaag live te zien op YouTube en maakt deel uit van een kolossale uitzending die 24 uur duurt, de eerste in zijn soort'", zegt Gilley tegen NU.nl.

"Er wordt vandaag op ieder continent opgetreden en er doen zeer bekende mensen mee aan deze dag, waaronder acteurs als Jude Law", aldus de initiator.

"We rekenen dan ook op zeshonderd miljoen mensen over de hele wereld, die allemaal bewust zullen zijn van deze Dag van de Vrede." Op het podium in Den Haag zijn onder meer Natasha Bedingfield, Kane, The Feeling en Paul van Dyk te zien.

"Dit optreden in Den Haag is heel bijzonder", weet Gilley. "Want Den Haag is met zijn oorlogstribunaal het internationale centrum van de vrede. Maar dit concert blijft hard nodig, want de wereld bevindt zich in een fragiele staat. Er zijn veel oorlogen aan de gang en bovendien lijkt wat er in Syrië gebeurt steeds complexer te worden."

"We hopen desondanks dat vandaag tijdens de Dag van de Vrede dertig miljoen mensen hun wapens voor een dag neerleggen. Dat zou geweldig zijn, als we dat bereiken. Wij, de mensen die in vrede leven, moeten ons laten horen vind ik. Dat is ook het doel van deze dag."

Genoeg

"We moeten ons verenigen en achter elkaar gaan staan. Over de hele wereld en op een manier die nog niet eerder is vertoond. We moeten wel, nu. Iedereen moet zich laten horen en zeggen: en nu is het genoeg. Wij willen geen oorlogen en geweld." Dat kan simpelweg al door naar de show te kijken op internet, benadrukt Gilley.

"Laat het je vrienden weten via de sociale media, stuur de link zo veel als het maar kan door. Zo verzamelen we een grote groep kijkers, zo wordt deze dag een succes. Als de mensen van deze wereld zo bij elkaar komen zijn we ijzersterk, nog veel sterker dan bijvoorbeeld de G8 of de G20. Daar ben ik heilig van overtuigd."

Belangrijker

Peace One Day valt samen met de Dag van de Vrede van de VN, in 2001 al vastgelegd in resolutie 55/282. Daarin wordt opgeroepen tot een dag wereldwijde geweldloosheid en een wapenstilstand. "Ik hoop dat deze dag de komende jaren nog belangrijker wordt", zegt Gilley, zelf ook in Den Haag aanwezig.

"Dat het een dag wordt die door mijn kinderen als net zo logisch wordt gezien als pakweg moederdag en vaderdag. Peace One Day moet een dag zijn die ervoor zorgt dat kinderen niet meer worden gepest, dat vrouwen niet meer worden geslagen, dat geweren niet meer worden afgevuurd."