De Nederlandse volkszanger en tv-presentator Frans Bauer wil een quotumregeling voor Nederlandse muziek op de radio.

"Dat is goed om de elitekeuzes uit te sluiten", zegt hij tijdens Buma NL, een jaarlijks evenement in het teken Nederlandse (en dan vooral 'Hollandse') muziek.

In Frankrijk geldt al jarenlang de verplichting voor radiostations om veertig procent Franse muziek te draaien. Bauer vindt dat een goed idee.

"Als je kijkt naar de huidige tendens, dan zie je dat het Nederlandse lied enorm leeft. Landelijk zie je dat heel veel zenders traditiegetrouw deze muziek een beetje ontwijken", legt Bauer uit.

Draagvlak

"Gezien de verkoopnoteringen van Nederlandse liedjes zouden deze ook draagvlak moeten krijgen op nationale zenders." Hitlijsten worden samengesteld door een combinatie van factoren als de fysieke verkoop, het aantal downloads, maar ook airplay (speelbeurten op de radio).

Volgens Bauer is het door uitblijven van radio-airplay moeilijker voor Nederlandse artiesten te stijgen in deze hitlijsten. "Dat is eigenlijk de grootste uitdaging. Niet alleen voor mijzelf, maar ook om voor al die andere levenslied zangers die nu nog in de wieg liggen."

Plateau

"We moeten een mooi plateau creëren zodat ze straks ook hun talent kunnen laten zien en horen." Op de vraag of Bauer zich ook actief wil inzetten voor het bewerkstelligen van een verplicht quotum Nederlandse muziek, antwoordt hij bevestigend.

"Het is toch wel belangrijk voor de hele muziekbranche die betrokken is bij het produceren op vaderlandse bodem", vindt de zanger. "Als ik diegene ben die daar de vlag voor moet dragen, dan zal ik dat niet laten."

Bekijk video: