Snow Patrol-zanger Gary Lightbody verzamelde een groep muzikanten om een countryalbum te maken. "De eerste keren dat we afspraken, was ik ontzettend geïntimideerd door die gasten", zegt hij tegen NU.nl.

"Nu nog steeds eigenlijk", zegt hij over zijn nevenproject Tired Pony. "Je staat toch met mensen in de studio die allemaal waanzinnige dingen bereikt hebben."

"Dan voelt Snow Patrol soms ineens als een band die er helemaal niet toe doet." De samenwerking beviel goed en inmiddels is het tweede album van de groep een feit.

Tired Pony verdient dan ook met recht de stempel supergroep. Naast Lightbody bestaat de band uit onder meer Peter Buck (R.E.M.), Richard Colburn (Belle and Sebastian) en producer Jacknife Lee, die met onder meer U2, Robbie Williams, Editors en Taylor Swift werkte.

Daarnaast sloten ook enkele gastvocalisten aan in de studio. "Voor mij is het goed om in de studio te zitten met mensen die zoveel kunnen", aldus Lightbody. "Ik wilde die gasten niet teleurstellen. Dus elke keer als ik ze weer een nieuw instrument zag pakken, wilde ik het ook leren spelen."

Frustratie

"Dat heeft me veel tijd en frustratie gekost, maar volgens mij zijn ze uiteindelijk wel blij met me." Tired Pony debuteerde in 2010 met The Place We Ran From. En hoewel het een ietwat onmogelijke taak bleek om de in totaal zeven leden samen in de studio te krijgen, was het al snel duidelijk dat er een vervolg moest komen.

Drie jaar na de eerste plaat ligt nu dan The Ghost Of The Mountain in de schappen. "Eigenlijk is het gekkenwerk, natuurlijk", lacht de zanger. Een groep van zeven mensen die allemaal zeer productief zijn en continue de wereld over reizen, moeten eigenlijk bedenken dat het ook te gek kan."

Honger

"Maar de klik in de studio zorgde voor een honger naar meer. En dus moesten we wel nog een plaat maken. Tired Pony koos ervoor om alleen muziek te schrijven en op te nemen als alle leden bij elkaar waren. "Natuurlijk trok ik me wel eens terug om teksten te gaan schrijven, maar het hele idee van deze band is dat we alles samen doen."

"Dat hoor je ook terug op de plaat, denk ik. De harmonie is het belangrijkste. Het nieuwe album is ook gewoon een echt vervolg op ons debuut. We wilden dezelfde verhalen meenemen, maar dan net iets dieper gaan. Net als met onze samenwerking eigenlijk. Uiteindelijk is die consistentie belangrijk voor Tired Pony."

Aansluiten

"Als je de twee platen meteen achter elkaar luistert, merk je dat ze perfect op elkaar aansluiten." Toch is het de vraag hoe lang de groep dit tempo nog volhoudt, aangezien het logistiek een nagenoeg onmogelijke onderneming is. "Ik wil heel graag een paar shows spelen met Tired Pony, maar ik vrees dat een optreden er nooit van gaat komen."

"Peter is alweer met duizend nieuwe projecten bezig en de rest heeft ook verplichtingen." Mochten er shows volgen, dan zal dat volgens Lightbody waarschijnlijk in de VS zijn. "Dat is de gemakkelijkste optie. Maar vooralsnog houden we alles open. Ik zou een show in Amsterdam in ieder geval toejuichen."