De opnamen van het album Let It Be waren een marteling, verklaart John Lennon op een teruggevonden bandje met een nooit gepubliceerd interview uit 1969. 

De opnamen zijn afkomstig van Village Voice-journalist Howard Smith, die de toenmalige Beatle sprak in Toronto waar hij een vredesfestival voorbereidde dat in 1970 zou plaatsvinden.

De twee interviewtapes, die samen een 1-uur durend gesprek laten horen, zullen later deze maand verkocht worden via de Amerikaanse veilingwebsite RR Auction. Een deel van de transcriptie van het interview is daar ook te lezen.

Het interview vond plaats kort nadat The Beatles de opnamen voor het album Let It Be hadden afgerond. “We gingen door een hel”, zegt Lennon over het maken van die plaat. "Dat overkomt ons vaker. Iedere keer als we iets nieuws maken is het weer een marteling." 

Geen magie

"The Beatles hebben geen enkele magie die jij niet ook hebt. We ploeteren als de hel, telkens als we met iets nieuws moeten komen. En we zijn voortdurend onderling aan het wedijveren. Stel je voor, het valt niet mee om Beatle te zijn." Aldus Lennon tijdens het interview.

Op een vraag over de geruchten dat The Beatles uit elkaar zouden gaan, antwoordt Lennon: "Ringo is een keer opgestapt, George is een paar dagen uit de band geweest".

Ook de vraag of de groep ooit nog concerten zal geven komt ter sprake. "Negentig tegen één dat dat niet gebeurt", reageert Lennon. "Het idee van op tournee gaan trekt mij niet erg. Touren was vervelend." 

The Beatles

"Ik heb niets tegen optreden. Maar optreden als Beatle wordt meteen zoiets mythisch en krijgt zo’n aura om zich heen, alsof het Jezus, God of Boeddha betreft. Als we ergens als The Beatles verschijnen lijkt het bijna alsof mensen wonderen verwachten."

De tapes worden op de veilingwebsite aangeboden tegen een minimum bod van driehonderd dollar, maar de verwachting is dat ze veel meer zullen opbrengen.