Zanger Sting vertelt dat hij zich 'genoodzaakt' voelde om een musical te schrijven over de scheepsbouwers uit de stad waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

In september verschijnt zijn nieuwe album The Last Ship met liedjes uit de gelijknamige musical, die later dit jaar op Broadway in première gaat.

"Het is veel meer dan gewoon een plaat, het is iets waarvan ik me genoodzaakt voelde om het te doen", zegt Sting in een videoblog op zijn eigen website.

"Het is een verhaal dat ik moet vertellen en een verhaal dat ik wíl vertellen", aldus de zanger. Hij legt uit dat hij zijn visie wil verwoorden door de ogen van andere mensen. De musical speelt zich af in Tyneside, waar ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld gevestigd was.

"Het idee achter dit album album is om de importantie van arbeid terug te brengen. Ik denk dat individuen en samenlevingen dat gevoel nodig hebben", speculeert Sting. The Last Ship is het eerste album met oorspronkelijke liedjes in tien jaar tijd. Zanger Jimmy Nail speelt een rol in de musicalversie.