Zanger Jan Smit heeft op 14-jarige leeftijd bijna zijn zangcarrière aan de wilgen gehangen, omdat hij liever wilde voetballen.

In het programma Waar Is De Mol? van SBS6 vertelt Smit aan presentator Johnny de Mol dat hij op de vooravond van zijn doorbraak in Duitsland de stekker uit zijn zangcarrière had willen trekken.

"Ik wilde voetballen", aldus Jan Smit. Zijn manager Jaap Buijs heeft hem omgepraat toch te blijven zingen, waar hij achteraf gezien geen spijt van heeft gehad.

"Jaap zei: 'Ik bel Duitsland met alle liefde af, maar als je doorgaat dan woon je later in een kasteel en kun je de auto uitkiezen die jij wil'", vertelt de zanger. "Hij zei dat ik me dan nooit meer ergens zorgen over hoefde te maken."

De comeback van Smit in Nederland had wat voeten in de aarde. "Dat ging niet zonder slag of stoot toen 'de nieuwe Jantje Smit' opstond. Ik stond meteen in de min. Dat was het Jantje Shit-syndroom. Toen ik ineens weer op nummer 1 in de Top 40 stond, draaiden ze gewoon mijn plaat niet."

"Het was keihard knokken. Je wil toch erkenning in je eigen land." Het hernieuwde succes had echter een keerzijde. "Ik heb er best veel last van gehad. Je vrijheid wordt je toch een beetje ontnomen. Op een gegeven moment had ik zelfs last van achtervolgingswaanzin. Dan weet je dat het niet goed gaat."