Rob Bolland staat dinsdag voor de politierechter, omdat hij twee jaar geleden door de politie werd verwijderd uit het kantoor van Buma/Stemra. Daarmee is zijn strijd tegen de auteursrechtenorganisatie niet voorbij.

De 58-jarige producer en componist heeft het al jaren aan de stok met muziekuitgever Willem van Kooten over de rechten van zijn hits, zoals In The Army Now en Rock Me Amadeus.

Toen hij twee jaar geleden verhaal ging halen bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp werd hij opgepakt nadat hij stennis zou hebben geschopt.

Dinsdag staat hij daarvoor terecht voor de rechtbank in Haarlem wegens huisvredebreuk en verzet bij zijn arrestatie. "Daar ben ik niet trots op. Maar ik kwam er om te praten over die anderhalve ton die ik van ze moet krijgen", vertelt Bolland aan De Telegraaf.

"Uiteindelijk zette de politie mij het gebouw uit. Ik had ook een boete van 500 euro kunnen betalen, maar ik beschouw dit als een kans om de misstanden bij Buma/Stemra aan de kaak te stellen", legt de Rock Me Amadeus-componist uit.

Fundament 

Na de rechtszaak gaat zijn strijd door. "Ik ga vol vertrouwen verder en maak me hard om een fundament te leggen voor een nieuw Buma/Stemra. Dat lijkt me de enige manier om de monopoliepositie die deze organisatie heeft omver te werpen." In de VS zijn er al meer dan een halve eeuw meerdere auteursrechtenorganisaties actief.

Bolland krijgt voor zijn initiatief steun van onder meer componist Melchior Rietveldt en dance-uitgever Peter van Wijngaarden. "Zij zijn evenmin keurig betaald door deze auteursrechtenorganisatie", aldus Bolland.

Klachten

Rietveld heeft het over 18.000 auteurs die zich benadeeld zouden voelen door Buma/Stema, maar de organisatie zelf weerlegt dit. "Dat zou zeker veel zijn als dit waar zou zijn, de waarheid is dat er rond de honderd auteurs zijn met klachten", aldus woordvoerder Bas Erlings van Buma/Stemra op Radio 1.

"Het is moeilijk na te gaan waar Rietveld die cijfers vandaan heeft, maar ik kan alleen melden hoe het echt zit." Volgens Erlings is de werkwijze van Buma/Stemra "zeer transparant" en wordt concurrentie niet gevreesd. "Het is een interessante ontwikkeling. We zijn er niet tegen. Concurrentie zou laten zien hoe goed wij ons werk doen."