De Amerikaanse countryzangeres Linda Ronstadt heeft de ziekte van Parkinson en als gevolg daarvan kan ze nooit meer zingen.

De 67-jarige zangeres doet de onthulling in AARP Magazine. "Niemand met de ziekte van Parkinson kan zingen", zegt ze. "Hoe goed je ook je best doet."

Ronstadt vertoonde al jaren symptomen die wijzen op Parkinson, maar ze zegt dat ze desondanks geschokt was toen ze de uitslag te horen kreeg van haar neuroloog.

"Ik had het in geen miljoen, geen miljard jaar kunnen vermoeden", aldus Ronstadt. Ze dacht dat haar onvermogen om te zingen gerelateerd was aan een tekenbeet die ze circa acht jaar geleden opliep. Het schudden van haar handen weet ze aan een recentere schouderoperatie.

Linda Ronstadt speelde een sleutelrol in de formatie van countryrockband Eagles. In 1975 scoorde ze haar eerste hit in Nederland met You’re No Good, twee jaar later gevolgd door de wereldhit It’s So Easy. Haar grootste hit was Don’t Know Much, een duet met Aaron Neville, dat begin 1990 de zesde plek bereikte.

​Linda Ronstadt - It's So Easy (1977)