De Grachtenfestivalprijs 2013 is gewonnen door harpist Remy van Kesteren. 

Dat heeft de organisatie van het Amsterdamse festijn donderdagavond bekendgemaakt. De harpist heeft hiermee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2014 en het State Hermitage Music Festival in Sint-Petersburg in de wacht gesleept.

Van Kesteren versloeg vier andere genomineerden. "We weten allemaal dat een harp poëtisch kan klinken, maar dat het spel op een harp ook duivels, gewiekst en venijnig kan zijn, zoals Remy van Kesteren laat horen, dat wisten we nog niet", lichtte juryvoorzitter Biëlla Luttmer van de Volkskrant de keuze voor de harpist toe.

De 23-jarige Van Kesteren won in juli nog de USA International Harp Competition. Hij werd al op 10-jarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium. In 2010 studeerde hij er met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Vorig jaar behaalde hij zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zevende keer

Naast Van Kesteren waren ook het Berlage Saxophone Quartet, bariton Martijn Cornet, het Ragazze Kwartet en mezzosopraan Rosanne van Sandwijk genomineerd. Zij hadden de meeste stemmen gekregen van Nederlandse klassieke muziekjournalisten en -recensenten, die waren gevraagd uit een langere lijst kandidaten hun persoonlijke top vijf samen te stellen. Presentator Hans Haffmans noemde de genomineerden de absolute top van de nieuwe generatie Nederlandse musici.

De Grachtenfestivalprijs, die dit jaar voor de zevende keer werd vergeven, wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende musici of ensembles. Het klassieke muziekfestival in de Amsterdamse binnenstad duurt tot en met zondag.