De Amerikaanse jazzpianist Cedar Walton is in zijn woonplaats Brooklyn, New York op 79-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste muzikanten binnen de hardbopstroming.

Rod Walton bevestigt het overlijden van zijn vader op Twitter. "Zo triest", meldt hij. "Dat mijn vader in vrede moge rusten. Geen lijden meer. Ik zal altijd van je houden, pa."

Het is niet bekendgemaakt waaraan Walton is overleden. Hij groeide op in Dallas, Texas en verhuisde begin jaren vijftig naar Denver om daar te gaan studeren.

In 1955 stopte Walton met studeren en vertrok naar New York. Nadat hij twee jaar in Duitsland was gestationeerd, keerde hij terug naar de VS waar hij zich bij de band van jazzdrummer Art Blakey voegde. Walton maakte acht albums met Blakey, waarvan Mosaic uit 1961 de eerste was.

Ook maakte Walton platen met onder meer Donald Byrd, John Coltrane, Cannonball Adderley, Dexter Gordon en Sonny Criss. Als bandleider maakte Cedar Walton een veertigtal platen, waarvan de eerste in 1967 verscheen. Zijn meest recente album was The Bouncer uit 2011.