Volop muziek op de laatste dag Lowlands, met onder meer Bat For Lashes, Noah and The Whale en de over fietsende meisjes orerende band Fall Out Boy.

"Je kunt geen vijf minuten over straat lopen zonder dat je een mooi Nederlands meisje op de fiets tegenkomt", zegt bassist Pete Wentz van Fall Out Boy, tevens de voornaamste liedschrijver en woordvoerder van de Amerikaanse rockband Fall Out Boy, vernoemd naar een fictief stripfiguur uit de tekenfilmserie The Simpsons.

Die rondfietsende meisjes zijn nabij het Lowlandsterrein nauwelijks te vinden, maar blijkbaar is dat zijn voornaamste herinnering aan Nederland. Veel meer hebben Wentz en consorten ook niet te melden, al doet dat verder niks af van de vurige en intense show die Fall Out Boy neerzet op Lowlands.

Vocalist Patrick Stump is goed bij stem en de duidelijke blikvanger, terwijl Wentz eigenlijk aan de touwtjes trekt. De bassist pakt helemaal op het einde van de show even zijn momentje door in het publiek te gaan staan, een rol die traditioneel voorbehouden is aan de leadzanger.

Het optreden staat vanaf minuut één als een huis, al klinken de drums en bas genadeloos hard in het voorvak. Sommige fans staan letterlijk met hun oren bedekt hun favoriete band toe te juichen. En ondanks dat de bandleden amper  hun plek verlaten, weet Fall Out Boy de energie van zijn muziek toch goed te vertalen.

Bat For Lashes

De prachtige dame Natasha Khan, zangeres van Bat For Lashes, trekt zich niets aan van de ietwat magere opkomst in de Grolsch-tent. Het is waarschijnlijk de gelijktijdige show van James Blake waardoor het rustig is, maar geen reden voor haar om niet te schitteren.

Het optreden van Bat For Lashes heeft iets mysterieus en sprookjesachtigs, iets wat misschien nog meer tot zijn recht zou komen in een donkere, kleinere setting. Maar de band laat een goede indruk achter. De nummers zijn spannend, rijk aan arrangementen en worden sierlijk uitgevoerd.

Het publiek kan niet om de charmante verschijning van Khan heen: ze danst, lacht uitbundig, betrekt de bezoekers bij haar show, en is vooral erg dankbaar naar hen toe. Haar bandleden, helemaal in het zwart gehuld, passen perfect in het betoverende plaatje. Toch zonde dat er te weinig mensen getuige van zijn geweest. (LdJ)

Noah and The Whale

De laatste shows van Noah and The Whale op Nederlandse bodem werden bepaald niet heel goed ontvangen, maar op de namiddag in de India maakt de band heel veel goed. Het publiek, dat voor aanvang nog massaal uit volle borst Bohemian Rhapsody zong, wordt ook alleen maar groter en groter.

Tegen de tijd dat Noah and The Whale aan zijn laatste nummer begint, staat het veld rondom de tent dan ook bomvol. Zelfs op het grasveld zingt men de liedjes nog uit volle borst mee.

De band heeft dan ook een energieke set die eigenlijk geen moment inzakt. Veel hits komen al redelijk vroeg in de show voorbij, maar ook het recentere werk gaat er in als zoete koek. Als de clubshows hier ook wat meer op deze show gaan lijken, kan Noah and The Whale niet snel genoeg terugkomen. (HG)

Alle berichtgeving over Lowlands l Lezersfoto's op NUfoto