In de laatste uren van het dagprogramma van Lowlands is het stevige muziek die de klok slaat. Naast Slayer, Nine Inch Nails en Disclosure mag De Jeugd Van Tegenwoordig echter ook zijn kunstje vertonen.

Het zijn graag geziene gasten op Lowlands, De Jeugd van Tegenwoordig. Met dit keer nieuw materiaal op zak en natuurlijk de vertrouwde hits en klassiekers die het feest gaande houden. Eigenlijk een veilige keuze voor de Lowlandsbezoeker, maar de shows van het gezelschap stellen nauwelijks teleur.

Het toeval wil dat bij de eerste klanken van de show een echte stortbui losbarst. De Alpha-tent wordt daardoor een populaire plek om te schuilen. De tent was eerder vandaag nog niet zo afgeladen vol als nu het geval is. Aan De Jeugd de dankbare taak om de duizenden mensen te amuseren tot het einde.

Dat doen de heren met gemak. Het publiek juicht bij iedere aankondiging die wordt omgeroepen, bij iedere beat die wordt ingezet door Bas Bron en natuurlijk bij hits als Watskeburt en Sjenkie. Nederlands' populairste hiphopproduct wordt volwassen en zet zowaar een boeiende en vooral feestelijke set neer.(LdJ)

Slayer

Net als zijn voorganger Crystal Fighters staat Slayer vanaf het begin voor een bomvolle Grolsch-tent. Een deel van de mensen staat er wellicht vanwege de steeds harder stromende regen, maar veel redenen om weg te lopen bij beter weer zijn er niet.

Op de show van Slayer valt namelijk weinig af te dingen. De band die de laatste weken vooral en tragisch genoeg negatief in het nieuws was, zorgt in Biddinghuizen voor een positief zwart randje.

Van de gitaarsolo's op het podium tot de moshpits in het aller achterste hoekje van de tent: het klopt. Slayer mag dan een dusdanige cultstatus hebben dat alles hier zou werken, maar deze show bewijst dat die reputatie gegrond is. Voor even is gitaargeweld weer het middelpunt van alles. (HG)

Disclosure

Iedereen leek het er over te hebben: de broers Guy en Howard Lawrence, beiden nog maar begin twintig, opererende onder de naam Disclosure. Met de hits White Noise (met AlunaGeorge, ook aanwezig op Lowlands) en Latch op hun naam werd de groep binnen korte tijd één van de meest besproken dance-acts van het moment.

De hoge verwachtingen worden vrijdagavond maar nauwelijks ingelost, ondanks dat de Bravo-tent tot ver boven de capaciteit gevuld is. De muziek van Disclosure wordt versterkt met een goede lichtshow en passende visuals, maar tot een hoogtepunt komt het duo niet.

Een groot deel van het publiek lijkt toch te wachten op de bekende hits van de twee muzikanten. Dat is begrijpelijk, maar ondertussen wordt de tussenliggende tijd niet gevuld met de gehoopte memorabele dancehits, maar met voortkabbelende house en electro. Misschien waren de verwachtingen wel te hoog. (LdJ)

Nine Inch Nails

Zoals verwacht verzorgt de Amerikaanse industrialrockband Nine Inch Nails de fraaiste show op de eerste Lowlandsdag op visueel gebied. Door middel van schuivende videoschermen en diverse beeldtechnieken is het optreden van de band rondom Trent Reznor zelfs zonder geluid al bijzonder indrukwekkend.

Maar het oor wil ook wat en wat dat betreft valt eveneens niks te klagen. Reznors vocalen verzuipen soms wat in het volle bandgeluid, al leveren de Amerikanen een bijzonder gevarieerde setlist af met nummers van diverse albums. Er ligt een lichte nadruk op de platen The Downward Spiral en Broken.

Ook laat Nine Inch Nails alvast twee nummers horen van het binnenkort te verschijnen album Hesitation Marks. Met imponerende composities als March Of The Pigs, Only en The Hand That Feeds kan dit optreden eigenlijk al niet meer de mist in gaan. Toch wint Nine Inch Nails Lowlands definitief voor zich met de afsluitende ballad Hurt. (PO)

Alle berichtgeving over Lowlands l Lezersfoto's op NUfoto

Lowlands-vrijdag

Slayer © NU.nl/Harold Versteeg
Nine Inch Nails © NU.nl/Charlona Teerlink
De Jeugd Van Tegenwoordig © NU.nl/Charlona Teerlink
Mikal Cronin © NU.nl/Harold Versteeg
Pokey LaFarge © NU.nl/Harold Versteeg
Mr and Mississippi © NU.nl/Harold Versteeg
The Staves © NU.nl/Harold Versteeg
Disclosure © NU.nl/Harold Versteeg
Regen op vrijdagavond. © NU.nl/Harold Versteeg
Villagers © NU.nl/Charlona Teerlink
Crystal Fighters © NU.nl/Charlona Teerlink
Tom Odell © NU.nl/Charlona Teerlink
The 1975 © NU.nl/Harold Versteeg
Hurts © NU.nl/Charlona Teerlink
Kendrick Lamar © NU.nl/Harold Versteeg
Biffy Clyro © NU.nl/Harold Versteeg
Optreden van Band Of Horses op de eerste dag van Lowlands 2013. © ANP
Zanger Simon Neil van de Schotse rockband Biffy Clyro op de eerste dag van Lowlands 2013. © ANP
Kendrick Lamar op Lowlands. © NU.nl/Harold Versteeg
Optreden van de band Tame Impala tijdens de twintigste editie van het festival Lowlands. © ANP
Bezoekers op het twintigste editie van het Lowlands-festival tijdens het optreden van de metalband Bullet For My Valantine uit Wales. © ANP
Bezoekers op het twintigste editie van het Lowlands-festival tijdens het optreden van de metalband Bullet For My Valantine uit Wales. © ANP
De Britse zanger Tom Odell had de eer de 21e editie van het festival in de Flevopolder af te trappen. © ANP
Seasick Steve komt eind een heel eind met de gunfactor. © NU.nl/Charlona Teerlink
Ritzy Bryan, zangeres van het Welshe trio The Joy Formidable. © ANP
Zangeres Aluna George op Lowlands 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Bullet For My Valentine. © NU.nl/Charlona Teerlink
Publiek op het festivalterrein tijdens de eerste dag van Lowlands 2013. © ANP
Publiek op het festivalterrein tijdens de eerste dag van Lowlands 2013. © ANP
Het festivalterrein in Biddinghuizen tijdens de twintigste editie van het Lowlandsfestival. © ANP
Een festivalganger op het terrein van Lowlands. © ANP
Festivalgangers tijdens de eerste dag van het driedaagse muziekfestival a campingflight to Lowlands paradise. © ANP
Publiek op het festivalterrein tijdens de eerste dag van Lowlands 2013. © ANP
Festivalgangers op het terrein van Lowlands. Het jaarlijkse muziekfestival barst vrijdagmiddag weer los. © ANP
Festivalgangers op het terrein van Lowlands. © ANP
Doucheruimte van Lowlands. © ANP
Baauer © NU.nl/Harold Versteeg