Zaterdag 24 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Soundgarden verrast over ontvangst nieuwe nummers

Soundgarden bracht in 2012 zijn eerste nieuwe album in jaren uit. Bassist Ben Shephard zegt tegen NU.nl verrast te zijn dat de nieuwe nummers live zo goed zijn ontvangen.
Door NU.nl/René Hartkamp

"Mensen zongen bij bepaalde nummers al mee. Dat was opmerkelijk om mee te maken", vertelt Sheppard.

Soundgarden boekte met albums als Badmotorfinger en Superunknown grote successen, maar de Amerikaanse rockband ging in 1997 uit elkaar. Met Black Hole Sun had de band zijn grootste hit.

Pas in 2010 pakte de band de draad weer op en eind 2012 zag het nieuwe studioalbum King Animal het licht. "Het feit dat we überhaupt een album hebben gemaakt, is voor mij een overwinning", zegt Sheppard. "Alles wat daarna op ons pad is gekomen, is een succes te noemen."

Fan

Sheppard kwam in 1990 bij Soundgarden. Hij was toen een groot fan van de band, die is opgericht in 1984. "Het samenkomen van Soundgarden in 2010 was voor mij de terugkeer van mijn favoriete band", legt de 44-jarige bassist uit.

Het is voor de band verfrissend dat ze na al die jaren ook weer eens nieuwe nummers kunnen spelen. "Een van de elementen van een goede Soundgarden-song is dat het gemaakt is om live te spelen. Hier en daar moet het mogelijk zijn om te kunnen improviseren."

Vroeger

Daarnaast put de band ook rijkelijk uit het verleden. "Het publiek weet ook dat wij naast de nieuwe nummers ook hun favorieten van vroeger brengen. We spelen iets van elke cd."

Soundgarden heeft er al twee Amerikaanse tournees opzitten voor King Animal. In september komt de band voor het eerst sinds de release naar Europa. "We kennen nu de nieuwe nummers beter dan tijdens de Amerikaanse tournees. Dus we zijn veel beter voorbereid voor de Europese tournee."

Grunge

Soundgarden beleefde het hoogtepunt van zijn populariteit tijdens de grunge-periode in de jaren 90. Ook Nirvana en Pearl Jam werden onder die term geschaard. Sheppard wil echter niet met grunge geassocieerd worden.

"Wij waren geen onderdeel van wat voor scene dan ook. Grunge was een term die verzonnen was door mensen zonder verstand van onze muziek. Tegenwoordig lijkt niemand die term meer te gebruiken."

Volgend album

Soundgarden denkt al voorzichtig aan een volgend album. "We hebben gepraat over nieuwe nummers. Ik heb wat klaarliggen, evenals de rest van de band."

Sheppard benadrukt dat ze er pas mee aan de slag gaan als de tijd rijp is. "Zoals het vroeger ging, was verkeerd. Toen waren we nog niet eens begonnen met het schrijven van een album terwijl de volgende tournee al gepland werd. Dit keer maken wij de beslissing. We hebben geen platenmaatschappij die ons vertelt wat we moeten doen."

Soundgarden speelt op 11 september in de Heineken Music Hall in Amsterdam


Lees meer over:

Soundgarden

Aanbevolen artikelen