Volgens Vengaboys-lid Robin Pors was de Nederlandse eurohousegroep eind jaren negentig in India populairder dan Michael Jackson.

In de krant Metro haalt Pors herinneringen op uit de zestienjarige carrière van Vengaboys en zegt dat het wereldwijde succes als een complete verrassing kwam.

"Wat trouwens ook mooi was, was ons succes in India", aldus Pors. "Daar waren we op een bepaald moment groter dan Michael Jackson."

In 2001 moest de groep een optreden in India afzeggen wegens protesten, terwijl het kwartet er eerder dat jaar nog voor tienduizend man optrad in hoofdstad New Delhi. Vengaboys verkocht rond de eeuwwisseling een miljoen platen in het Aziatische land.

Toch is Pors, immer verkleed als matroos, vooral trots op het succes in de VS. Single We Like To Party! (The Vengabus) bereikte daar de 26e positie in de hitlijst. "De enige gouden plaat die bij mij in huis hangt is die van onze hit in Amerika", zegt hij.

Scharminkel

In 1999 deed het viertal een zes weken durende tournee door de VS met Ricky Martin, N*Sync, Britney Spears en Christina Aguilera. "Ze was een onvriendelijk scharminkel met een boblijntje", vertelt Pors over Aguilera. Na Boom, Boom, Boom, Boom!! was het Amerikaanse succes alweer voorbij.

Volgens Pors was het zijn idee om weer een single te maken. "Daar werd enthousiast op gereageerd", zegt hij. De groep bracht vorige week de single Hot Hot Hot uit, een bewerking van een nummer van calypsomuzikant Arrow, in 1987 een hit voor voormalig New York Dolls-zanger Buster Pointdexter.