Michael Prins mag zichzelf de beste singer-songwriter van Nederland 2013 noemen. Na afloop van de live finale vanuit het Paard van Troje in Den Haag maandagavond werd hij gekozen door de jury onder leiding van Giel Beelen.

De zes finalisten speelden elk een zelfgekozen liedje uit een van de eerdere afleveringen van het programma en werden beoordeeld door vaste juryleden Eric Corton en Sanne Hans, en Tjeerd Oosterhuis en leden van Di-Rect en Kensington.

"Je maakte vanaf het begin indruk", zei Beelen over Prins. "De onverschilligheid en chaos in je leven zit in je muziek. Daar maak ik me soms wel zorgen over, ik zou zeggen: hou je kop erbij."

Lowlands

Als winnaar mag Prins deze zomer op Lowlands en Sziget spelen, en in het voorprogramma van Andy Burrows en Hooverphonic. Ook wordt er een trip naar Londen georganiseerd om een showcase te spelen voor diverse boekers en platenmaatschappijen.

Beelen benadrukte wel dat het in het programma niet om de winst gaat. Ook over de andere vijf finalisten was de 3FM-dj vol lof. Lucas Hamming noemde hij een artiest, de 16-jarige Démira Jansen werd geprezen om haar groei, Judy Blank om haar 'gouden strot'.

Jasper Mook heeft volgens Beelen echt een bijzondere stem, en over Maaike Ouboter zei hij: "Nederland is een zangeres rijker. Ik kan niet wachten op je eerste cd."

Nieuw seizoen

Er komt een derde seizoen van De beste singer-songwriter van Nederland. Dat maakte Beelen bekend na afloop van de finale van het tweede seizoen maandagavond.

Fans van het programma kunnen de komende tijd ook nog op festivals en tijdens concerten aan hun trekken komen.

De zes finalisten - Lucas Hamming, Démira Jansen, Judy Blank, Jasper Mook, Maaike Ouboter en winnaar Michael Prins - gaan de komende maanden heel Nederland door met een speciale DBSSW-tour. Ze spelen in Eindhoven, Den Haag, Groningen en in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam en een uitverkocht Tivoli in Utrecht.

Ouboter staat dit najaar bovendien in het voorprogramma van de clubtour van Janne Schra, die tijdens de finale in het publiek zat om de zangeres van de hit Dat ik je mis hiervoor te vragen.