Zwarte Cross verbindt naam graag aan vrijheid van meningsuiting

Ondanks dat het Zwarte Cross Festival een feestje is, verbindt de organisatie haar naam graag aan een serieuze kwestie als de beperkte vrijheid van meningsuiting in Rusland. 

"Bij ons is het 'vrijheid en blijheid' en iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil" zegt organisator Hendrik Jan Lovink tegen NU.nl.

Het Achterhoekse muziek- en motorcrossfestival vraagt dit jaar aandacht voor de situatie in Rusland. De aanleiding is de gevangenschap van enkele leden van Pussy Riot. 

Vrijdag wordt daarom de Naked Run gehouden, waarbij 450 deelnemers naakt over de crossbaan gaan lopen. Pussy Riot-lid Yekaterina Samoetsevitsj gaat het startschot geven via Skype.

Lovink legt uit dat de organisatie al een poos met het idee rondliep om een groep mensen naakt over de crossbaan te laten rennen. "Dat leek ons wel lachen. Maar als je dat zonder aanleiding zou doen, dan wordt het al snel gezien als iets plats."

Ludieke manier

Daarnaast leek het de organisatie leuk om iets te doen met Amnesty International. "Als thema kwamen zij ermee om de misstanden in Rusland onder de aandacht te brengen. We gingen nadenken hoe we dat samen onder de aandacht konden brengen."

De Zwarte Cross had het idee van de Naked Run dus al liggen. "Wij vinden het mooi om op een ludieke manier aandacht te vragen voor een serieus ding. Het ziet er hilarisch uit, maar we willen hiermee ook laten zien hoe slecht het eigenlijk in Rusland is als het gaat om vrijheid van meningsuiting."

Politieke lading

Voor de Zwarte Cross is het voor het eerst dat het festival een politieke lading heeft en Lovink vindt dat belangrijk. "Het gaat niet alleen om de situatie in Rusland, maar om vrijheid van meningsuiting in het algemeen."

Tegelijkertijd vindt hij het als muzikant (hij speelt in de band Jovink & De Voederbietels, red.) 'gewoon niet kunnen' wat er is gebeurd met Pussy Riot. De bandleden werden in 2012 opgepakt omdat ze in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een protestlied tegen president Poetin en de Russische kerk zongen.

"Los van het hele Rusland-verhaal zijn die meiden van Pussy Riot net als wij gewoon muzikanten die vastzitten omdat ze iets deden wat niet wordt gepikt in Rusland", zegt Lovink. "Als muzikant zijnde wil ik er alleen daarom al aandacht aan besteden, want dat kan gewoon niet."

Optreden

Lovink laat weten dat Pussy Riot welkom is op het Zwarte Cross Festival. "Het zou fantastich zijn geweest als ze nu kwamen optreden, maar dat kan natuurlijk niet. Maar wie weet is dat iets voor in de toekomst."

Lees hier ons interview met Pussy Riot-lid Samoetsevitsj

Het Zwarte Cross Festival is van 25 juli tot en met 28 juli in Lichtenvoorde

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie