Zoontjes zanger Editors van invloed op songteksten

Na een kleine vier jaar afwezigheid is Editors terug met een nieuw album. "We zijn nu op een punt beland waar elke mening, elk punt van kritiek en welke verwachting dan ook irrelevant lijkt", vertelt de zanger van de Britse band aan NU.nl.

Sinds kort lopen er bij frontman Tom Smith twee zoontjes door het huis en die hebben veel invloed gehad op de manier waarop hij zijn teksten schrijft.

"Er heeft zeker een soort verschuiving plaatsgevonden als het gaat om de onderwerpen waar ik over schrijf", aldus Smith. "Vroeger had ik dit soort teksten nooit kunnen schrijven."

"Dan was ik er ongemakkelijk van geworden. Maar nu ik twee kinderen heb en daar allerlei emoties bij komen kijken, wilde ik het heel graag proberen. Het is heel vreemd om te omschrijven wat voor gevoelens die verandering met zich meebrengt, maar dat is het mooie van muziek, denk ik."

Ervaring

"Je schrijft over dingen die je normaal gesproken niet durft uit te spreken. Of over dingen die je niet helemaal begrijpt. Ik heb nog steeds heel veel vraagtekens, maar het is een fantastische ervaring." Ook muzikaal gezien is er het een en ander veranderd sinds het laatste album van Editors.

Niettemin omdat The Weight Of Your Love de eerste plaat zonder gitarist Chris Urbanowicz is en er in de vorm van Justin Lockey en Elliott Williams twee bandleden bijgekomen zijn. "Het maakte niemand iets uit of Justin, de nieuwe gitarist, de partijen van Chris perfect kon spelen."

Toekomst

"De nieuwe bandleden zijn erbij gekomen met het oog op de toekomst. Natuurlijk hebben we het tijdens de eerste ontmoetingen over oude nummers gehad, maar eigenlijk waren we alleen benieuwd wat hij met de allernieuwste liedjes kon doen. En daar gebeurde gelukkig meteen veel interessante dingen mee."

"Voor ons was het vooral belangrijk dat er ook een persoonlijke klik was", vervolgt Smith. "Editors is altijd een band geweest waarin alles een soort van vanzelf gaat. Ik ga niet met iedereen om tafel zitten om te vertellen waar mijn teksten over gaan en hoe het moet klinken. De band weet meteen welk gevoel een lied moet uitstralen."

Therapeut

Mede daarom was even slikken toen er aangeschoven werd bij producer Jacquire King, die er een denkwijze op nahoudt die daar lijnrecht tegenover staat. "Amerikanen hebben allemaal een therapeut en willen zo diep mogelijk gaan, maar wij Engelsen praten het liefst over zo min mogelijk. Dat zorgde voor veel frustratie in de studio."

"Jacquire wilde praten over gevoelens en zo, maar daar hadden wij helemaal geen zin in. We weten met zijn allen meteen welke instrumentalen het beste bij de tekst passen en vice versa. Gelukkig hebben we uiteindelijk een middenweg gevonden. Een beetje praten, maar vooral op gevoel af muziek maken."

Onwennig

Gepraat werd er vorig jaar wel veel, toen Editors op het punt stond om het optreden op Rock Werchter, dat de grootste show van de band tot dan toe zou worden, te annuleren. "Er stond veel op het spel. Misschien te veel. Uiteindelijk leek het een goed idee en hoewel het soms misschien wat onwennig was, was het een uitstekende beslissing."

Het betreffende optreden heeft de band geen windeieren gelegd. "Het was heel gek om net uit zo’n traumatische periode te komen en zo’n belangrijke show te spelen, maar het werkte wel. Vanaf toen wisten we dat Justin en Elliott echt bij de band hoorden."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie