Tientallen artiesten steunen Pussy Riot

Ruim 70 artiesten hebben hun steun getoond aan de leden van de Russische vrouwenband Pussy Riot door een open brief van mensenrechtenorganisatie Amnesty International te ondertekenen.

Amnesty voert campagne voor de vrijlating van twee van de vrouwen.

In de brief (pdf) lieten de artiesten, onder wie Madonna, Adele, Coldplay en Elton John, weten dat ze het proces en de gevangenschap van de bandleden ''schokkend en onrechtvaardig'' vinden.

Amnesty had de veroordeling eerder al ''een bittere aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Rusland'' genoemd. ''Jullie kracht, moed en onverschrokkenheid dient als een inspiratie voor ons allemaal'', zo staat er in de brief.

Protestlied

De drie vrouwen van Pussy Riot verstoorden in februari 2012 een kerkdienst in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in de hoofdstad Moskou. Ze zongen een protestlied waarin ze de maagd Maria vroegen om president Vladimir Poetin af te zetten.

Bandleden Marija Aljochina en Nadezhda Tolokonnikova werden veroordeeld tot 2 jaar cel wegens ''vandalisme op grond van religieuze haat''. Het derde bandlid, Jekatarina Samoetsevitsj, werd op borgtocht vrijgelaten. Deze week vindt het hoger beroep plaats in de rechtszaak tegen de vrouwen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie