Het Koningslied, dat gemaakt werd ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning van Nederland, heeft 44.000 euro opgeleverd.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekend gemaakt.

Het bedrag wordt overgemaakt aan het Oranje Fonds.

Het lied, dat op de dag van de troonswisseling via een live-verbinding vanuit de Ahoy in Rotterdam ten gehore werd gebracht, leverde na de lancering een golf van veelal negatieve reacties op.

John Ewbank componeerde het nummer in opdracht van het Nationaal Comité Inhuldiging samen met de NPO. Artiesten als Alain Clark, Guus Meeuwis, Jack Poels en Daphne Deckers werkten mee aan het nummer.

Kritiek

Al direct na de lancering van het lied kwam er een storm van kritiek op het lied. Zo verdween het al snel van Youtube nadat veel mensen de knop 'melding misbruik' hadden aangeklikt. De video was verwijderd ''wegens een schending van het beleid op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud''.

Bekende en onbekende Nederlanders twitterden zich intussen een slag in de rondte en columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer. Op Facebook werd de pagina 'Sorry voor het Koningslied' geopend.

Na de kritiek besloot John Ewbank in eerste instantie het nummer terug te trekken, maar na overleg werd toch vastgehouden aan het lied. 

Op 5 september aanstaande zullen Willem-Alexander en Máxima nog een boek ontvangen met daarin 300 dromen voor Nederland, zo laat de RVD weten. In totaal ruim 6500 Nederlanders en inwoners van het Caribisch gebied zonden een droom voor het boek in. 

Het Koningslied: