De omstreden Noorse muzikant Varg Vikernes van black-metalband Burzum is in Frankrijk opgepakt op verdenking van het beramen van een terreuraanslag.

De Franse krant Le Monde schrijft dat Vikernes dinsdagochtend in hechtenis is genomen op zijn boerderij in Salon-la Tour, omdat hij een bloedbad zou willen aanrichten.

Vikernes woont met zijn Franse vrouw en drie kinderen op de boerderij. Zijn vrouw is lid van een schietclub en zou onlangs vier geweren hebben aangeschaft.

De boerderij wordt door de politie doorzocht naar wapens en explosieven. Het onderzoek naar Vikernes is gestart nadat massamoordenaar Anders Breivik hem een kopie van zijn manifest zou hebben gestuurd, hoewel Vikernes zich vorig jaar nog kritisch uitliet over de daden van Breivik.

De zanger van het invloedrijke black-metalproject Burzum is niet van onbesproken gedrag. In 1993 werd hij veroordeeld voor de moord op Øystein Aarseth, gitarist van Mayhem, en de brandstichting van drie kerken in Noorwegen. Na zestien jaar kwam Vikernes vrij, hoewel hij zijn antisemitisme en nationalisme niet temperde.