Dag drie van North Sea Jazz gaat knallend van start met een kleurrijke soulshow van Charlie Wilson, gevolgd door de fado van Nynke Laverman en de woestijnrock van Calexico.

De introductie van de voormalige Gap Band-zanger is treffend: "First name Charlie, last name Wilson." Hij is een oude rot in het vak die alles heeft gezien en meegemaakt. Zijn Party Train is op volle stoom en het feestje staat op het punt los te barsten in een langzaam volstromende zaal.

Wilson heeft een groot scala aan hits waaruit gekozen kan worden. De beslissing om te beginnen met het wat jongere werk uit zijn oeuvre blijkt de juiste. Beide Snoop Dogg-hits Beautiful en Signs, die mede zijn geschreven door Wilson, vallen in de smaak.

Bijgestaan door een voortreffelijke band legt Wilson de lat meteen hoog voor de rest van de dag. My Baby, de eerste single van zijn nieuwe plaat, kent een heerlijk ouderwetse swingbeatvibe. Terwijl klassiekers als Let’s Chill en There Goes My Baby fijne herinneringen oproepen uit de gloriedagen van de R&B en soul.

Calexico

Het begrip jazz wordt op North Sea Jazz breed geïnterpreteerd, maar de Amerikaanse band Calexico blijft desondanks een vreemde eend in de bijt. De smeulende mix van woestijnrock, texmex en andere creoolse klanken hebben slechts raakvlakken met jazz, maar los daarvan blijft Calexico op zijn eigen eilandje.

De variëteit daarbinnen is wel groot, met zowel werk van het vorig jaar verschenen album Algiers, een enkele cover en het minihitje Crystal Frontier met fragmenten uit Guns Of Brixton van The Clash. Het cumbialiedje Güero Canelo laat weer een totaal andere kant van de band uit Arizona horen.

Wat het geheel extra interessant maakt, is de afwisseling tussen de Engelstalige teksten van frontman Joey Burns en de Spaanstalige zang van trompettist Jacob Valenzuela, die met een solo het publiek in de Maas-zaal muisstil weet te krijgen. Calexico maakt geen jazz, maar misstaat hier zeker niet. (PO)

Nynke

De Friese fadozangeres Nynke Laverman is dit jaar voor het eerst op North Sea Jazz en speelt in de Congo-tent, buiten op het festivalterrein. Voor haar album Alter, dat inmiddels al in 37 landen is uitgekomen, heeft ze samengewerkt met de Spaanse Javier Limón en de flamencogitarist is zondag eveneens aanwezig op het podium.

Samen met de Moldavische Oleg Fateev op accordeon en Jan Roel Hamersma op marimba vormt de band van Laverman een bijzonder kleurrijk geheel en met de stijgende temperaturen op deze dag waan je je gedurende de fadoklanken, ondanks de Friese taal waar Laverman in zingt, niet direct in de Nederlandse Ahoy.

Speciale aandacht geeft Laverman, net zoals op haar album, aan de in maart overleden Friese dichter Tsjêbbe Hettinga in het nummer Eftereach. Zijn zangerige uitgesproken verzen combineert Laverman met haar soms dromerige, soms daadkrachtige stem tot een gepassioneerd geheel. (LT)

Alles over North Sea Jazz 2013 l Vijf tips 

Lezersfoto's op NUfoto l Zelf beelden uploaden

North Sea Jazz 2013, dag 3

Charlie Wilson treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Marcus Miller treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Calexico treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Calexico treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Bettye Lavette tijdens North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Bobby Womack tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Herbie Hancock op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Charlona Teerlink
Nynke Laverman treedt op tijdens North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Charlona Teerlink
Miguel treedt op tijdens North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Valerie June op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Ben Harper treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Charlona Teerlink
Bonnie Raitt op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Charlona Teerlink
José James op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Charlona Teerlink
Charles Bradley treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Charlona Teerlink
Dionne Warwick op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Kendrick Lamar tijdens de derde dag van North Sea Jazz 2013 in Rotterdam. © NU.nl/Harold Versteeg
Kendrick Lamar op North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Sting tijdens North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg
Sting tijdens North Sea Jazz 2013. © NU.nl/Harold Versteeg