In de voortuin van de studio van De Wereld Draait Door, op het Westergasterrein in Amsterdam, vond zondag de eerste editie van het festival De Wereld Draait Buiten plaats.

Het nieuwe festival blijkt een aangename mix van muziek, literatuur, wetenschap en comedy te bieden. De Wereld Draait Buiten kon bovendien zijn eerste jaar vieren met prachtig zomers weer.

Het uiteenlopende aanbod van de dag wordt geleid door een verfrissend muziekprogramma. Naast de bekende tafelgasten en bands uit het televisieprogramma van de VARA, zijn er ook nieuwe gezichten te zien op de verschillende podia die het festival rijk is.

De Eindhovense band Mozes & The Firstborn opent het Transformatorhuis-podium en wint een volle zaal voor zich. De ruige gitaarpop, beïnvloed door grunge en snelle punk, valt goed in de smaak bij het vroege publiek. Vooral de single I Got Skills kan rekenen op meezingers.

Parquet Courts

Dat is helaas in mindere mate het geval bij de Amerikaanse band Parquet Courts. De rauwe, lo-fipunk van de viermansformatie houdt met moeite de aandacht vast. Het optreden voelt ongemakkelijk aan, doordat de band zich geen enkel moment bemoeit met de bezoekers.

Ondertussen groeien de rijen voor het non-muzikale programma van De Wereld Draaait Buiten. Zo is daar een populaire, korte fotocursus van Volkskrant-fotograaf Hans Aarsman en schetst presentator en komiek Maxim Hartman de grofste scenario’s voor een volle en lachende zaal.

Belevenis

De bekende DWDD-gezichten die op de podia te zien zijn, van Giel Beelen en Nico Dijkshoorn tot Ali B , veranderen het afstandelijke aspect van een televisieprogramma tot een persoonlijke belevenis. De bezoeker lijkt zich middenin de show te bevinden.

Ook de kandidaten van het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland mogen zich presenteren op het nieuwe festival. Het inmiddels ter ziele gegane concept DWDD Recordings, waarin Nederlandse artiesten hun favoriete lied coveren, krijgt ook een ereplaats op het programma.

Vampire Weekend

Vampire Weekend is gekroond tot afsluiter van het Gashouder-podium. De meningen over de plek van dit eenmalige Nederlandse optreden van de band waren verdeeld, maar toch kan de Amerikaanse band rekenen op een grote groep liefhebbers en fans. Het optreden is overtuigend en rijkelijk voorzien van enthousiasme en plezier.

Tegenover de luchtige, opwekkende muziek van Vampire Weekend staat de emotionele en soms melancholieke gitaarfolk van afsluiter Ben Howard. De singer-songwriter, vooral bekend van de hit Keep Your Head Up, speelt zijn set met een strakke en overtuigende liveband.

Ben Howard

Opvallend genoeg loopt de tent waar Ben Howard speelt al snel leeg. De hoge verwachtingen van deze afsluiting worden niet waargemaakt. Hoewel het publiek op de eerste rijen uit volle borst meezingt met de ballades en hits van Howard, haakt de meerderheid af.

En zo loopt een zonovergoten, veelzijdige en verrassende eerste editie van De Wereld Draait Buiten toch uit op een eenzaam en rustig einde. Aan de gepassioneerde en rijke show van Howard heeft het niet gelegen, maar wellicht dat de zon toch zijn tol heeft geëist bij de afgepeigerde bezoekers.