"Als je na 35 jaar nog ergens kan debuteren, is dat ontzettend leuk", zegt de Britse zanger Elvis Costello aan de vooravond van zijn enige Nederlandse optreden deze zomer in 013, Tilburg tegen NU.nl.

"Zodra ik in een vliegtuig stap begin ik me in te lezen en voor te bereiden", zegt hij. "Want waar ga ik naar toe? Er zijn heel veel plaatsen waar ik terug ga keren deze zomer."

"Natuurlijk ken ik alle steden in Engeland waar ik ga spelen al, maar ik bereid me wel voor. Meestal begin ik een week van tevoren te lezen over een plek waar we naar toe gaan."

"Soms hebben we ter plekke weinig tijd voor iets anders dan een optreden, soms hebben we meer geluk. Dan wandelen we rond en snuiven we de cultuur op van een stad." Dit jaar treedt Costello voor het eerst op in Tilburg. "Ik geloof niet dat ik er ooit eerder gespeeld heb", bedenkt hij zich.

Costello verwacht wel wat tijd vrij te hebben om Tilburg te verkennen wanneer hij er moet spelen. "Nederland is altijd zeer genereus geweest voor Engelse artiesten", laat hij weten. "Hollanders spreken zo goed Engels, soms zelfs beter dan sommige Engelsen zelf. Als ik er optreed kan ik grapjes maken en serieuze dingen zeggen."

Emotioneel

Het laatste optreden dat Costello gaf in Nederland was vorig jaar in Eindhoven. "Dat optreden was uitgesteld nadat mijn vader was overleden. Het werd een emotioneel optreden. Ik was op tournee met de band, met een grote rockshow met dansers en veel komedie, en moest opeens een solo-optreden geven."

"Stond ik daar alleen op te treden, zoals ik het deed vlak voor mijn vader overleed. Het werd een enorm emotioneel moment. Dat optreden had veel meer in zich dan anders." Somber zal het optreden in 013 niet zijn. Costello is deze zomer op tournee met zijn band en speelde onder meer op het Britse festival Glastonbury.

Energie

"Een verlies van je ouder komt op allerlei onverwachte momenten boven, zeker omdat ik als ouder de belangrijke momenten in het leven van mijn jongens aan mijn vader wil laten zien. Dat gevoel zal iedereen wel kennen. Maar het is weer een andere tijd, deze zomer", meent hij. "Als je met een band speelt voel je de energie van die groep om je heen."

"Mensen verwachten nu iets anders van ons, bovendien hebben we een enorm repertoire. Ik kan mijn hele carrière van 35 jaar doorbladeren, bovendien klinkt de band geweldig. Zo voel ik me zelf ook. Ik heb een album gemaakt met de rapband The Roots dat dit jaar verschijnt. Maar deze zomer gaan we eerst alle liedjes spelen waar we zo van houden."

Elvis Costello & The Imposters staat op 19 juli in 013, Tilburg.