De release van het debuutalbum Long Way Down is voor Tom Odell een mijlpaal in zijn leven. "Het is een onwerkelijk gevoel om het album vast te houden", zegt hij tegen NU.nl.

De 22-jarige singer-songwriter Tom Odell zag zijn debuutalbum Long Way Down slechts een week na de release al op 1 binnenkomen in de Engelse albumlijst.

"Het maken van een album is een droom die uitkomt", aldus Odell. "Vanaf het moment dat ik liedjes ging schrijven, leefde ik daar naartoe."

"Het voelt onwerkelijk om het album in mijn handen te houden, maar het is tegelijkertijd een herinnering aan het feit dat dit echt is. Het is klaar. Mijn eigen album." Met Another Love scoorde de Britse twintiger één van de populairste liefdesliedjes van dit jaar.

Met ook al een Brit Award op zak is de doorbraak van de zanger en pianist een feit. "Toen ik zeven was kreeg ik mijn eerste piano. Pas rond mijn zestiende ging ik me beter oriënteren als muzikant. Ik had verschillende bands waar ik zo nu en dan mee speelde, maar zelf had ik toen nog geen muziek geschreven."

Muzieklessen

"Ik besloot muzieklessen te gaan volgen toen ik twintig werd, en zo ben ik langzaam begonnen met het zelf schrijven van nummers", vervolgt hij. "Ik merkte dat het vooral een gevoelskwestie was in mijn geval. Ik stopte met lessen en richtte mij puur op het schrijven van liedjes op de piano."

​Tom Odell - Another Love (2013)

"Ieder nummer ontstaat op een andere manier, maar ik word altijd geleid door mijn gevoel", zegt Odell over het schrijfproces van zijn nummers. "Je voelt het direct aan of het een goed of slecht liedje wordt, zodra de eerste akkoorden op papier staan, of als ik de eerste zin zing."

Honderd

Voor het album Long Way Down had de Britse zanger maar liefst honderd nummers geschreven. Daar moest een strenge selectie uit gemaakt worden. "Het is niet moeilijk om een nummer te schrijven. Het is wél moeilijk om een goed nummer te schrijven", lacht hij.

"Ik ben er lang mee bezig geweest, omdat ik de lat hoog had gelegd. Ik heb mijn ziel en emotie in de liedjes gestopt en ik hoop dat de luisteraars dat horen. Na anderhalf jaar schrijven maakte producer Dan Grech de plaat af. Zijn werk met Keane en The Vaccines sprak mij erg aan."

Krankzinnig

Over het enorme succes van zijn muziek, zelfs nog voordat heb album was uitgebracht, is Odell nog steeds verbaasd. "Het is krankzinnig, omdat het eigenlijk andersom zou moeten gebeuren", zegt hij. "Maar de populariteit van Another Love geeft aan hoe belangrijk liedjes op zichzelf tegenwoordig zijn."

"Ik heb zelf altijd albums gekocht, maar je merkt dat de aandacht deze dagen meer op singles ligt. Debuutartiesten moeten daar mee om zien te gaan en door middel van shows laten horen wat ze nog meer in hun mars hebben. Ik zie dat als een uitdaging die ik graag aanneem."