Zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal is maandag op 51-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt zijn managementbureau.

Begin dit jaar werd bekend dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Hij stond sinds maart vorig jaar op de planken met zijn nieuwe solovoorstelling De Gemene Deler. In december begon hij zich ziek te voelen. Eind januari moest hij op advies van zijn artsen de rest van zijn tournee, die tot eind deze maand te zien zou zijn, annuleren.

Zelf wilde hij het liefst dat er zo min mogelijk aandacht aan zijn ziekte werd besteed. ''We maken geen geheim van zijn ziekte'', zei Leonie Verhoeven van KIK Productions destijds. ''Maar we willen er ook niet veel aandacht aan schenken. Dat is de uitdrukkelijke wens van Maarten.''

Van Roozendaal overleed maandagmiddag in het bijzijn van zijn familie.

Doorbraak

Van Roozendaal werd in 1994 bekend bij het grote publiek toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Sindsdien heeft hij 20 theaterprogramma's gemaakt.

Jarenlang hield hij zich in leven door zijn muzikale activiteiten te combineren met zijn werk als barman. Hij schreef muziek voor onder meer Teleac en Schooltelevisie, speelde piano, drumde in een punkband en regisseerde en adviseerde andere artiesten.

Halverwege de jaren 90 besefte hij dat het theater definitief zijn bestemming moest worden met zelfgeschreven liedjes. Samen met bassiste Kim Soepnel maakte hij de eerste avondvullende theaterprogramma’s: Nacht (1994-1996) en Adem uit (1996-1998). Halverwege Adem uit wordt Egon Kracht zijn bondgenoot op de contrabas.

Sinds 2000 maakte Van Roozendaal nog zo’n tien voorstellingen. In zijn programma’s bracht hij vooral eigen werk, maar ook teksten van zangers als Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. Terugkerende thema’s in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. Zijn werk werd soms als melancholisch omschreven en dan weer als cynisch.

Prijzen

De voorstelling Barmhart levert in 2006 een nominatie op voor de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. In 2008 wint Van Roozendaal de prijs echt, voor zijn voorstelling Het wilde westen. ''Hij lacht onze ontspoorde beschaving in het gezicht uit’’, zei de jury.

De zanger won daarnaast in 2000 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het nummer Red mij niet en in 1998 een Zilveren Harp voor zijn cd Adem uit.

Een bekroning volgt in 2011 met de Dirk Witte-prijs, een oeuvreprijs voor iemand die minstens 5 jaar op de planken staat en zich heeft beziggehouden met liedjes op niveau. Met die erkenning begint hij in maart 2012 met zijn nieuwste solovoorstelling De gemene deler. Op zaterdag 6 april 2013 zou in het Lux Theater in Nijmegen zijn laatste voorstelling zijn.

Bekijk een uitvoering van Red mij niet: