De headliners voor Glastonbury van 2014 zijn al gecontracteerd. Wie volgend jaar de grote namen op het Britse festival zijn, wordt voorlopig echter nog niet bekendgemaakt.

Festivaldirecteur Michael Eavis maakt dat pas bekend als de kaartverkoop start. Dat vertelde hij zondag tijdens een persconferentie, schrijft muziekblad NME.

Dit jaar waren Arctic Monkeys, The Rolling Stones en Mumford & Sons de headliners. Mumford & Sons sloot Glastonbury zondagavond af met het eerste optreden sinds de operatie van bassist Ted Dwane. De 28-jarige muzikant moest onder het mes vanwege een bloedprop in zijn hersenen.

"Ted leeft verdomme nog", riep frontman Marcus Mumford naar het publiek. "We hebben samen gedanst, we hebben gevierd dat Ted nog leeft, zullen we ook nu samen zingen?", vroeg de frontman voordat hij Awake My Soul inzette.

Voor het laatste nummer riep Mumford & Sons de hulp in van de bands Vampire Weekend, The Vaccines, The Staves en First Aid Kit. Gezamenlijk brachten ze de Beatles-cover A Little Help From My Friends ten gehore.

Zo'n tachtigduizend festivalbezoekers kwamen op het optreden van Mumford & Sons af. Dat is een aanzienlijk minder groot publiek dan dat op de been was voor The Rolling Stones, die zaterdagavond voor het eerst op Glastonbury stonden.

Hoogtepunt

De Stones speelden voor zo'n honderd- tot 135 duizend mensen. Onder anderen model Kate Moss en de Britse prins Harry woonden de ruim twee uur durende show van de Stones bij.

"Ik heb hem aangeraden de hele nacht de blijven", vertelde Michael Eavis over de aanwezigheid van prins Harry. "Glastonbury draait om het nachtleven." Volgens de festivalorganisator zijn Harry en zijn vrienden tot 04.00 uur blijven plakken. "Dus hij heeft het beste meegekregen."

Voor Eavis was de komst van The Rolling Stones zijn hoogtepunt van 43 jaar Glastonbury. "Mick Jaggers energie. Dat hij de band leidt met zo veel passie en kunde was absoluut fantastisch", jubelde de 77-jarige festivalorganisator een dag nadat de Stones de tweede festivaldag afsloten.

De BBC mocht een uur van het Stones-concert uitzenden, zo'n 2,5 miljoen Britten bleven thuis voor het concert. Vrijdag trok afsluiter Arctic Monkeys 1,4 miljoen kijkers, blijkt volgens NME uit de kijkcijfers van de BBC.

Op de vraag of Glastonbury volgend jaar weer veteranen à la The Rolling Stones op het podium heeft staan, antwoordde Eavis dat het 'een klein beetje' in de buurt komt.