Met het maken van een soloalbum hoopt de afgekickte Take That-zanger Mark Owen zijn privéproblemen te verwerken.

"Muziek maken is perfect om dingen uit je systeem te krijgen", zegt hij tegen NU.nl.Zijn album The Art Of Doing Nothing ligt inmiddels in de winkels. "Iedereen zou muziek moeten maken."

"Het is een uitstekende manier om dingen te verwerken", aldus Owen, die de afgelopen jaren in een huwelijkscrisis belandde na vreemd te zijn gaan.

Bovendien moest hij van een drankverslaving af zien te kicken. "Ik ben niet iemand die het op een schreeuwen zet of iemand die conflicten zoekt. Tenminste, ik denk dat ik dat niet ben. Maar in de muziek probeer ik me wel uit te drukken. Mijn gevoelens komen eruit als ik liedjes maak."

Dirigeren

"Als ik achter de piano zit probeer ik ook echt om die gevoelens te voelen", zegt Owen. Zijn leven staat sinds kort weer op de rails, nadat zijn vrouw hem opnieuw in de armen heeft gesloten. "De hele gedachte achter deze plaat was het opzoeken van vrijheid. Ik wilde mijn muziek niet in een bepaalde richting dirigeren, maar alle mogelijkheden open laten."

Owen schreef en maakte The Art Of Doing Nothing grotendeels in een studio in zijn tuin. "Een geweldige plek in het groen. Je hoort de wind, de vogels, je ziet het groen door de ramen. Ik heb heel veel met anderen samengewerkt voor dit album. Het leek wel of mijn voordeur open stond en iedereen maar binnenliep en muziek met me begon te maken."

Reizen

"Niet alleen muzikanten, maar ook illustratoren of clipregisseurs. Geweldig dat dat gebeurde. Ook dankzij internet, waardoor contacten sneller zijn gelegd, zijn de reizen die je samen kunt maken echt geweldig tegenwoordig." Om geld gaat het Owen niet meer. De zanger werd schatrijk werd als lid van boyband Take That.

Het is lekker muziek maken vanuit zo'n positie, bekent hij. "Dat ik de tijd had om met creatievelingen te werken voelde als luxe." Owen kreeg het tijdens opnames nog wel voor zijn kiezen door het gemis van alcohol. "Ik ben niet trots op mezelf hoor, dat is een emotie waar ik mee worstel."

Intimiderend

"Maar ik ben wel blij dat ik nog leef en dit kan doen. Het kan ook wel intimiderend zijn hoor, muziek maken zonder alcohol. Ik was altijd veel meer van mezelf overtuigd als ik een drankje op had. Maar dat doe ik niet meer, dus dat deel van het proces was nog wel een beetje spannend voor me."

"Ik ga tegenwoordig ook bijna niet meer uit, in een club of disco kom ik bijna niet meer. Als ik dan in de studio in mijn tuin zat, was dat mijn avondje uit. Een paar uur in de studio zitten voelde alsof ik 5 uur lang in een nachtclub stond te dansen. Dat vond ik zo mooi. Geweldig."