Singer-songwriter Tom Odell heeft de onrust in zijn leven nodig gehad om zijn debuutalbum Long Way Down te maken.

"Het is voor mij haast onmogelijk om liedjes te schrijven als ik alles op orde heb. Ik schrijf het gemakkelijkst als mijn huis een chaos is en er mensen boos op me zijn", legt hij uit.

De 22-jarige Brit brak door toen hij de BRITs Critic Choice Award won, een prijs voor artiesten die voor het uitbrengen van hun eerste album als veelbelovend gezien worden.

Eerdere winnaars waren onder andere Adele en Emili Sandé. Na het winnen van de prijs is de zanger hard gaan werken aan zijn debuutalbum Long Way Down. "Veel van de nummers gaan over zelfbewustzijn", licht de singer-songwriter toe.

"Ik observeerde veel van wat om mij heen gebeurde en dat maakte dat ik inzag dat het leven het ene moment lief kan zijn en het volgende moment wreed. Dat is wat ik met het album hoop weer te geven."

De single Another Love, die over de schade gaat die je overhoudt na een verbroken relatie, werd een Europese hit. "Iedereen maakt wel eens mee dat zijn hart gebroken wordt door een geliefde en daar kunnen fantastische dingen uit voortkomen. Je moet alleen wel weten hoe je die ervaring moet kanaliseren."


Tom Odell staat 16 augustus op Lowlands, Biddinghuizen.