Het heeft even geduurd, maar na ongeveer vier jaar heeft de Nederlandse zangeres Lisa Lois dan eindelijk haar tweede album af. "Het ging een tijdje niet zo goed met me", vertelt ze aan NU.nl.

De zangeres maakte een moeilijke periode door, nadat ze in 2009 de talentenjacht X Factor won. Kort daarop verscheen nog wel het debuutalbum in de vorm van Smoke.

Maar daarna ging het snel minder goed. "Natuurlijk weet je van te voren dat het zo is, maar uiteindelijk sta je er helemaal alleen voor", aldus de zangeres.

"Daar had ik het erg moeilijk mee. Alles was zo overweldigend allemaal. Ik vond mezelf nooit goed genoeg en verschillende dingen zaten gewoon niet zo lekker op dat moment. Maar ik wilde er in ieder geval niet mee stoppen. Ik wil juist bewijzen dat niet elke winnaar van zo'n show een eendagsvlieg is."

"Gelukkig kreeg ik van mijn label heel veel vrijheid", aldus de zangeres. "'Hier heb je een zak met geld, kom maar aan met iets moois', zeg maar. Dus daar ging ik voor. Ik denk dat Breaking Away meer een R&B- en soulplaat geworden is, waar de vorige echt pop was."

Invloed

Lois ging dit keer voor een andere aanpak, waarbij ze zelf meer invloed op de muziek en teksten had. Haar debuutplaat had vooral teksten van andere schrijvers, nu schreef ze zelf ook mee. "Ik heb nog steeds met veel verschillende mensen gewerkt, maar het voelt goed om er nu meer van mezelf in te hebben zitten."

"Natuurlijk heb ik nog veel te leren, maar ik merk wel dat ik het kan en ook echt leuk vind. Wat meehielp, was dat ik net uit een relatie kwam. Dat is altijd een dankbaar onderwerp om over te schrijven en daar hoor je dan ook veel over terug op het nieuwe album."

Probleem

Toch weet de zangeres niet of het er ooit van gaat komen een heel album in haar eentje te schrijven. "Het grootste probleem is dat ik helemaal geen instrument kan bespelen", aldus Lois. "Daarom heb ik wel anderen nodig die met een melodie kunnen komen of iets dergelijks."

"Ik heb hier thuis wel een gitaar staan, maar daar heb ik eigenlijk helemaal geen geduld voor. Als het me niet meteen lukt, ben ik er al snel helemaal klaar mee. Ik oefen wel gewoon met zingen. Zo luister ik heel veel Beyoncé en zing ik dat thuis ook om mijn stem te oefenen."

Collega’s

Uiteindelijk hoopt Lois dat ze niet alleen boven het stigma eendagsvlieg kan uitstijgen, maar vooral dat ze ook door haar collega's serieus genomen wordt. "Voor veel mensen ben je toch een of ander kind dat ooit een talentenjacht gewonnen heeft. Die nemen je niet serieus."

"Maar ik vind niet dat ik er minder recht op heb. Je moet er echt wel wat voor doen. Ik werk er ontzettend hard voor, net zoals zijzelf. Waarom zou ik dan minder zijn? Alleen vanwege het opstapje? Ik zou het gewoon echt tof vinden als ik uiteindelijk volledig geaccepteerd word."