In mei won de Deense zangeres Emmelie de Forest het Eurovisie Songfestival. Als het aan haar ligt, is dat pas het begin van een langdurige carrière. "Ik hoop dat de overwinning uiteindelijk een opstapje bleek", zegt ze tegen NU.nl.

"Uiteindelijk hoop ik een van de artiesten te zijn die juist na het Songfestival succesvol worden", vertelt De Forest over haar deelname in Zweden.

"Het is misschien de afgelopen jaren niet gebeurd, maar onder meer Céline Dion, Johnny Logan en ABBA hebben bewezen dat het zeker mogelijk is."

"Maar ik wil de overwinning op het Songfestival vooral niet uitmelken. Ik wil mijzelf eerst bewijzen als singer-songwriter en zangeres en heb ook nog veel te leren. Voor Only Teardrops haalde ik vooral inspiratie uit films, boeken en dergelijk. Van Audrey Hepburn tot The Hunger Games, zeg maar. Er is nog veel ruimte voor groei."

De Forest heeft nog een drijfveer om van haar carrière een succes te maken. "Een paar jaar geleden is mijn vader overleden. Hij heeft mij altijd ontzettend gesteund en is veel te vroeg heengegaan. Ik was ook veel te jong om daar goed mee om te kunnen gaan destijds. Voor mijn gevoel kijkt hij nog altijd mee over mijn schouder."

Belangrijk

De Deense blondine is nog maar twintig jaar oud, maar heeft er al een paar jaar opzitten in de muziekindustrie. Zo speelde ze op haar veertiende al op festivals, destijds samen met de Schotse muzikant Fraser Neill. "Hij is ontzettend belangrijk geweest voor mij als zangeres. We trokken samen naar de gekste plaatsen."

Emmelie De Forest - Only Teardrops (Live, 2013)

"Ik kan denk ik wel stellen dat hij heel belangrijk is geweest voor mij als zangeres en mij op een bepaalde manier ook gevormd heeft. Samen met hem nam ik mijn eerste EP op. Dat gebeurde gewoon bij hem thuis in een geïmproviseerde studio. Het idee dat er iemand in mij geloofde, heeft me veel kracht gegeven."

Vijftig

Een opmerkelijke combinatie was het echter wel. De Forest was destijds nog een meisje van veertien, terwijl haar partner in crime inmiddels bijna vijftig jaar oud was. "Ik snap dat er hier en daar vraagtekens gezet werden bij onze samenwerking, maar voor mij is het altijd heel normaal geweest. Mijn moeder reed ons zelfs naar allerlei optredens toe."

"Hij is voor mij altijd een soort oom geweest, of zo. Ik zou niet weten waarom een verschil in leeftijd boven kunst moet staan. We pasten gewoon goed bij elkaar, ook vocaal gezien. Dat ik uiteindelijk besloot alleen verder te gaan, heeft niets te maken met hem als man of het jaar waarin hij geboren is."

Nulpunt

Nu de heisa rondom het songfestival weer gedaald is tot het nulpunt, kan de zangeres zich focussen op haar debuutplaat Only Teardrops. In thuisland Denemarken verscheen de plaat al voor de wedstrijd. Als het even meezit, komt de zangeres binnenkort voor het eerst naar Nederland.

"Natuurlijk focus ik mij de komende tijd vooral op Denemarken en ook Zweden, maar het is wel de droom om uiteindelijk ook in de rest van Europa te mogen spelen met mijn eigen show. Ik hoop in het najaar voor het eerst naar Amsterdam te komen, dan staan er ook een paar optredens in Duitsland gepland."