Het derde album van De Staat krijgt de titel I_Con. De plaat, de opvolger van Machinery uit 2011, ligt op 16 september in de winkelschappen.

Dat maakte de Nijmeegse rockband woensdag bekend.

"We zijn allemaal zowel iconen als oplichters", legt frontman Torre Florim de albumtitel uit. "Iedereen heeft wel ergens een profiel van zichzelf aangemaakt dat slechts een beperkt deel van zijn of haar werkelijkheid laat zien. We laten alleen dat deel van onszelf zien dat het beste werkt."

I_Con staat volgens het label van De Staat 'bol van hedendaagse iconen en oplichters'. "Kleurrijke figuranten, gevangen in een mix van Afrikaanse ritmes, gabber, sci-fi-achtige synths, trap-invloeden en weirde geluiden." Op I_Con staan veel 'zwierige synthesizers die doen denken aan sciencefictionfilms uit de jaren tachtig.'

De albumhoes werd ontworpen door de Londense kunstenaar Ben Newman. De totempaalprent is volgens het platenlabel exemplarisch voor het gevoel en de sound van de plaat. "Kleurrijk, boeiend en veelzijdig."

Festivals

De Staat bracht in 2009 de debuutplaat Wait For Evolution uit. Op dat album staat onder meer de hit The Fantastic Journey of the Underground Man. In 2011 volgde het album Wait for Evolution, waarop onder meer Sweatshop en Ah, I See staan.

De Staat stond de afgelopen jaren op festivals als Pinkpop en Lowlands en timmert ook internationaal aan de weg. Vanaf september toert de band door Nederland.