Zangeres Beth Hart, die komende week twee keer in Carré optreedt met bluesgitarist Joe Bonamassa, was bang voor de reacties op hun gezamenlijke cover van de beladen jazzklassieker Strange Fruit, een nummer over racisme.

"Ben ik wel de juiste persoon om dit te zingen?", vroeg ze zich af, zo zegt ze tegen NU.nl. De Amerikaanse zangeres bracht samen met Bonamassa het coveralbum Seesaw uit.

Een van de liedjes op dit in zes studiodagen opgenomen album is Strange Fruit, van wijlen Billie Holiday, een heftig nummer over het lynchen van zwarte Amerikanen.

"Dat is een van de beste liedjes die er ooit zijn geschreven, als kind vond ik dat al een geweldig nummer", aldus Beth Hart. "Maar het was een enorme uitdaging voor me om het ook echt te zingen, want ik was zelf geen slaaf. Hoe moest ik zo'n nummer vertolken?"

"Na lang nadenken realiseerde ik me dat ik het moest gaan zingen met een gevoel van medeleven. Maar ik was flink bezorgd of ik wel de juiste persoon was om zo'n beladen nummer te coveren. Ik was bang voor de reacties. Desondanks bleef Strange Fruit aan me trekken, ik bleef er maar naar neigen."

Eerlijk

"Misschien is het wel zo bedoeld en moet ik het wel doen, concludeerde ik. Ik moest het van mezelf gaan proberen zonder het origineel te willen benaderen. Dat was geen optie, vond ik. Ik durfde alleen maar te hopen dat ik het met heel mijn hart kon doen en dat mijn cover een eerlijk en oprechte versie zou worden."

​Billie Holiday - Strange Fruit (1939)

Boze reacties kwamen er op Strange Fruit niet, lovende reacties wel. Er staan in totaal elf nummers op het bejubelde nieuwe album van Hart en Bonamassa, waaronder ook luchtigere momenten. Een klassieker als Nutbush City Limits van Ike & Tina Turner is een stuk vrolijker in. "Er zit geen rode draad in deze plaat verstopt", bekent Hart.

McDonald’s

"Ik wil namelijk geen liedjes bij elkaar zetten die veel op elkaar lijken. Zing tien, elf nummers op dezelfde manier en het is net alsof je naar McDonald’s gaat, waar je ook voedsel krijgt dat steevast precies hetzelfde smaakt. Op Seesaw hoor je jazz, blues, soul en rock-'n'-roll, maar je hoort vooral liedjes met een hele eigen kracht."

De covers van Seesaw en voorganger Don't Explain speelt ze tijdens de twee komende concerten in Carré samen met haar maatje Bonamassa. "Joe en ik hebben een wonderlijke klik", zegt Hart. "Hij is een van mijn favoriete mensen op deze aarde. Joe heeft ook zó veel voor mijn loopbaan betekend."

Intens

"Dankzij hem heb ik nieuwe manieren geleerd om naar de muziekwereld en naar mezelf te kijken. Ik ben dus enorm blij met onze samenwerking. Dat we nu samen covers spelen betekent overigens niet dat het minder hard werk is voor ons is. Het coveren is net zo intens als het doen van eigen liedjes, alleen op een andere manier."

"Want het spelen van werk van legendarische artiesten is een enorme uitdaging, ik vind het heel eng. Ik moet in hun liedjes echt op zoek naar wat ze voor mij betekenen, in plaats van gewoon een cover te zingen. Dat is zwaar, maar het is ook een prachtig proces."
 

Beth Hart en Joe Bonamassa staan op 29 en 30 juni in Carré, Amsterdam. Beth Hart staat op 6 juli solo op Roots In The Park, Utrecht.