The Moody Blues ziet Amsterdamse concertzaal als 'tweede thuis'

Zanger Justin Hayward van The Moody Blues, bekend van popklassiekers als Nights In White Satin uit 1967, kan niet wachten op de twee shows die hij deze week met zijn band in Amsterdam geeft.

"De Heineken Music Hall is een soort tweede thuis voor me geworden", zegt de 66-jarige tegen NU.nl. Deze maand staat hij er tweemaal met The Moody Blues.

"Nederland en vooral Amsterdam zijn al sinds de jaren zestig erg aardig voor ons geweest. De warme band tussen Nederland en The Moody Blues is bovendien altijd innig gebleven."

"Wij houden allemaal van de Heineken Music Hall, waar we de laatste jaren vaak spelen en waar we nog nooit een slechte avond hebben meegemaakt. Dat gebouw heeft gewoon een geweldig geluid. Als het bovendien gevuld is met onze trouwe fans, die onze gevoelens tijdens het optreden delen, komt dat steevast intens bij me binnen."

Anders

Toch komt hij niet dezelfde show spelen, te meer omdat niet de hele band van weleer over is. De drie originele bandleden worden aangevuld met jong talent. "Het optreden ziet er dit jaar ook daarom wel wat anders uit", benadrukt Hayward, die geniet van de jonge aanwas.

"We spelen nu ook nummers die we niet eerder hebben gespeeld en ik vind het heel prettig dat we daarmee begonnen zijn. Van vrijwel al onze albums gaan we nummers laten horen die we ooit, soms jaren geleden, alleen maar in de studio hebben opgenomen. Dat zijn nummers die zelfs voor ons zelf nieuw zijn."

Herontdekken

"Geen hits, maar nummers van albums die we zelf ook herontdekken. Ik geniet ervan, het is een geweldige tijd. Al zijn er natuurlijk veel hits die we wel moeten spelen, anders laten ze ons niet van het podium af. En dat is ook prima. Ik hoop dat de mensen krijgen wat ze willen. Ik speel de grote liedjes even graag als de onbekendere nummers."

Mede dankzij het vele optreden ziet Hayward een nieuw publiek op de band afkomen, zegt hij. "Mensen kunnen heel snel, via internet, aan onze muziek komen. Dat overkomt mezelf ook, ik ben opeens terug in de tijd waarin je een single koopt als je een nummer leuk vindt." Onlangs verscheen bovendien het nieuwe verzamelalbum Timeless Flight.

Geluk

"In de zaal zie ik jonger publiek, dertigers en jonger, die er in de jaren zestig zeker niet bij kunnen zijn geweest. Niet eens in de jaren tachtig, toen we ook hits scoorden. Ik denk dat die jonge mensen de muziek leuk vinden die wij zelf maakten toen we jong waren. Bovendien hebben we het geluk dat we in de jaren tachtig weer hits scoorden."

"Ook dat heeft ons veel nieuw publiek gegeven. Destijds, maar al die mensen zijn blijven hangen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Al verbaast het me niet. Mensen discrimineren niet meer als het op de leeftijd van muzikanten aankomt. Ze luisteren gewoon en horen wel wat iets voor ze betekent."


The Moody Blues staat op 25 en 26 juni in HMH, Amsterdam. 

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie