Rihanna weet zondagavond het uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam met gemak voor zich te winnen. In flink tempo rockt ze haar uitgebreide oeuvre er doorheen.

De grote vraag aan het begin van de avond is waarschijnlijk voor velen: komt ze op tijd?

De van oorsprong Barbadiaanse zangeres heeft tijdens deze Diamonds World Tour al menig fan in Europa uren laten wachten. Concertorganisator Mojo waarschuwde het Nederlands publiek daarom vooraf dat Rihanna te laat zou kunnen komen en raadde aan de reis naar de concertzaal goed te plannen.

Niets van dat alles op deze avond in Amsterdam. Om 21.15 uur verschijnt Rihanna in zwart met gouden uitrusting en zwartleren laarzen op het podium, met een grote groep ook in zwart met goud geklede danseressen, een vijfkoppige band en twee achtergrondzangeressen.

Al snel gaat het tempo er in en wordt de zaal warm gedraaid met stevige nummers als Birthday Cake en Talk That Talk en Cockiness (Love It). Rihanna zwiept haar heupen en maakt ze de ene seksbeweging na de andere, waarbij ze zo nu en dan haar kruis betast. Haar punt is duidelijk: dit is mijn show en ik doe wat ik wil.

Stijlen

Robyn Rihanna Fenty, zoals Rihanna voluit heet, breekt in 2005 door met het nummer Pon The Replay en brengt achtereenvolgens bijna elk jaar, behalve in 2008, een nieuw album uit waarop verschillende stijlen de revue passeren.

Ook in Ziggo Dome komen deze uiteenlopende invloeden langs: van reggae (Man Down), tot housestamper (Only Girl (In The World)) tot zoete r&b (Take A Bow).

Haar garderobe is, zoals ze ook bekend staat, al net zo divers en verschillende keren trekt de zangeres zich tijdens het concert terug om een nieuwe legging, bustier of jurk aan te doen. In combinatie met de bewegende decors, videoschermen en spectaculaire vuurshows maakt dit het optreden tot een kleurrijk geheel.

Diva

Hoewel Rihanna nog wel eens wordt verweten te veel divagedrag te vertonen, lijkt ze daar in de Ziggo Dome weinig last van te hebben. De 25-jarige oogt vrolijk en energiek en doet haar best er een complete show van te maken. Op hier en daar een valse noot na zingt ze krachtig en met een puur, soms indringend stemgeluid.

Vooral bij langzame nummers zoals Stay komt die stem het best tot haar recht. De hoeveelheid aan verschillende soorten nummers kunnen wat overdadig aan doen, maar al komen singles uit verschillende jaren langs (Umbrella uit 2008, Rude Boy uit 2009, Whats My Name uit 2011), er is nagedacht over een juiste indeling.

Ontploffen

Na enkele rustige ballads verdwijnt Rihanna voor de zoveelste keer om zich om te kleden en wanneer het begin van het uptempo We Found Love, haar grootste internationale hit, zich aandoet ontploft de zaal en verandert Ziggo Dome een paar nummers lang in een uitbundig housefeest.

Als de laatste noten van Where Have You Been hebben geklonken bedankt Rihanna Amsterdam en sluit ze haar concert af met haar huidige hit Diamonds. "Ik houd van jullie energie. Jullie hebben deze nacht geweldig gemaakt", zegt de zangeres naderhand.

Maandag staat een tweede concert van Rihanna gepland in de Ziggo Dome, Amsterdam.