Deze editie van Pinkpop mag weliswaar de minst bezochte zijn in acht jaar tijd, toch zijn er een aantal acts die volop kijkers trekken. Behalve Stereophonics en Die Antwoord blijkt vooral nieuwkomer Ben Howard populair.

Met het achtste studioalbum Graffiti On The Train liet de Britse band Stereophonics zich van een iets ruigere kant horen dan we van ze gewend waren. Los van de hit Dakota natuurlijk, dat de festivalhit bij uitstek is van deze groep. Een groot aantal nieuwe nummers komt op Pinkpop voorbij en ze blijken goed in de smaak te vallen bij de toeschouwers.

Het feit dat Stereophonics in Nederland amper klassiekers of echte hits op zijn naam heeft staan, zorgt voor een minimaal risico tijdens het spelen van vers materiaal. Toch zijn het met name de wat softere radionummers als Maybe Tomorrow en Have A Nice Day waarop het meest fanatiek gereageerd wordt, maar de band staat zijn mannetje.

Die Antwoord

Loeiharde beats en veel scheldwoorden: de Zuid-Afrikaanse vertegenwoordiging in Landgraaf laat op de laatste festivaldag in de volle tent wel erg luid en duidelijk van zich horen. De regen is aan het einde van de middag gelukkig opgehouden en de massa laat zich een zweterig feestje absoluut niet meer afnemen.

De lading vloeken die door dit rapduo worden voorgeschoteld neemt menigeen voor lief. En niet alleen dat, want voor het eerst dit weekeinde wordt er door duizenden luidkeels we want more geschreeuwd. Muzikaal behelst het bar weinig, maar duizenden Pinkpoppers vinden dit stekelige en dansbare feestoptreden geweldig. (AS)

Ben Howard

De brave jongens komen dit jaar in alle soorten en maten naar Pinkpop. De een staat doodleuk alleen met gitaar op het hoofdpodium, zoals Passenger dat deed, de ander neemt wijselijk een flinke band mee. Dat is precies wat Ben Howard, maker van het radiohit Keep Your Head Up, doet.

Zijn band zorgt ervoor dat hij met zijn show aan de goede kant van zoet blijft, want zoet zijn zijn gitaardeunen natuurlijk zeker. De pittige uitvoering maakt deze show prima te behappen. Etenstijd of niet, het publiek vindt het geweldig. Tienduizenden mensen eten een uur lang geen frietje of couscous, maar gewoon uit Howards hand. (AS)

Alles over Pinkpop l Lezersfoto's op NUfoto l Zelf uploaden