De eerste uren van de tweede dag Pinkpop wordt niet gekenmerkt door grote namen, al is Douwe Bob een ster in wording. Zijn festivaloptreden laat echter wat te wensen over.

In Engeland houden ze sinds een paar maanden maar niet op over Palma Violets, het nieuwste snoepje van de dag. Pinkpop is er vroeg bij en voor veel festivalgangers is het dan ook een eerste kennismaking met deze band die pas twee jaar bestaat.

Maar dankzij alle lof barst Palma Violets van het zelfvertrouwen. Sterkste troef in Landgraaf is de furieus gespeelde single Best Of Friends, een meeslepend nummer dat zich bij de Pinkpoppers meteen in de hersenpan nestelt, zoals alleen de beste popmuziek dat doet. (AS)

La Pegatina

Wakker worden met warmbloedige feestmuziek is een traditie op Pinkpop. Op deze vroege zaterdagmiddag is het aan het Catalaanse La Pegatina om de festivalmassa in beweging te krijgen: dat ze dat kunnen, bewezen ze inmiddels al vele malen eerder. Er zijn maar weinig groepen die een publiek zo weten op te zwepen als zij.

Dit met een mix van ska en andere stijlen en het enorme tempo. Een politieke boodschap is er niet: La Pegatina mikt schaamteloos op de heupen. Dat Manu Chao, die dat nog veel beter kan, vandaag niet op Pinkpop speelt maar op een festival in Rotterdam is wel jammer. (AS)

Douwe Bob

Giel Beelen kondigt op het 3FM-podium de eerste winnaar aan van zijn programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, Douwe Bob. Gewapend met zijn debuutalbum Born In A Storm zet de zanger met zijn begeleidingsband een solide doch weinig memorabel optreden neer.

Douwe Bob laat vooral zijn liedjes spreken en verder heeft hij niet veel te vertellen. "Is het toch nog lekker weer geworden, hè?", roept hij terwijl de donkere wolken zich samenpakken boven het festivalterrein. Het weinig intieme karakter van Pinkpop werkt tegen de zanger, daar zijn kleine liedjes niet helemaal overeind blijven. (PO)

Graveyard

Tussen de enorme lading brave artiesten staan er een handvol bands dit weekeinde die het wel wat ruiger aanpakken. Het Zweedse Graveyard heeft wortels in de metal, maar maakt tegenwoordig stevige rock met een enorme scheut blues.

Niet voor tere zieltjes, wel voor dat flinke deel dat hier in Landgraaf genoeg heeft van al te braaf gedoe. De tent staat terecht vol. Eenvormigheid ligt nadrukkelijk op de loer, maar de gitaarmuur is heerlijk om tegen aan te leunen. (AS)

Alles over Pinkpop l Lezersfoto's op NUfoto l Zelf uploaden