De eerst dag Pinkpop kent met zowel stevigere als rustigere acts een gevarieerd programma. Zo zijn er optredens van Jimmy Eat World, Kodaline en The Script.

De punkrockers van Green Day sluiten Pinkpop dit jaar af, maar genregenoten Jimmy Eat World moeten op deze eerste dag met een kleiner podium en minder prominent tijdstip genoegen nemen. Enerzijds zonde, daar de band rond frontman Jim Adkins betere liedjes in huis heeft.

Maar zelfs met de beste nummers uit zijn repertoire, waaronder Pain, The Middle, Sweetness en het titelnummer van album Damage, weet Jimmy Eat World niet het volledige veld te beroeren. Vocaal laat Adkins bovendien wat steken vallen, waardoor de band geen hele goede indruk achterlaat in Landgraaf. (PO)

Kodaline

De luisteraars van 3FM sloten het Ierse bandje Kodaline al massaal in de armen. Zo gek is dat niet: de band maakt liedjes die met een opzichtige knipoog lonken naar het Coldplay van pakweg tien jaar geleden. Dat dat werkt op een festival als Pinkpop blijkt wel, want het publiek lust pap van wat deze band voorschotelt.

Een paar prijsnummers zijn tevens de hoogtepunten: het intieme All I Want en ook het vlotte en meeslepende Love Like This vallen vooral op. Liefdesliedjes zijn het, voor een groot publiek, gespeeld door een eerlijke band. Het past precies in de tijdsgeest. (AS)

The Script

Bijna ongemerkt is het Ierse The Script in Nederland een hele, hele grote band geworden. De band speelde al eens met succes op Pinkpop, speelde onlangs de Ziggo Dome vol en plat en was bovendien al live op de nationale televisie te zien tijdens The Voice of Holland.

In die show worden tegenwoordig zelfs liedjes van de band gecoverd. De opbeurende softe rock van deze band kent nauwelijks stekels en dat is te merken. Het is vooral lekker zwijmelen met de megahit The Man Who Can't Be Moved, een bescheiden popklassieker in spé. (AS)

Alles over Pinkpop l Lezersfoto's op NUfoto l Zelf uploaden

Pinkpop-vrijdag

Paramore treedt op. © NU.nl/Huub Krauth
Queens of the Stone Age op Pinkpop © NU.nl/Paul Barendregt
De Ierse rockband The Script met zanger Danny O'Donoghue op de eerste dag van Pinkpop. © ANP
Handsome Poets © NU.nl/Huub Krauth
Handsome Poets. © NU.nl/Huub Krauth
Pinkpop trapt vrijdag af met Christopher Green. De Limburgse act mocht de 44e editie van het driedaagse festival om 15.00 uur openen op het Brandbier Stage. © NU.nl/Huub Krauth
Pinkpop trapt vrijdag af met Christopher Green. © NU.nl/Huub Krauth
Pinkpop trapt vrijdag af met Christopher Green. © NU.nl/Huub Krauth
Pinkpop trapt vrijdag af met Christopher Green. De Limburgse act mag de 44e editie van het driedaagse festival om 15.00 uur openen op het Brandbier Stage. © ANP
De eerste Pinkpopgangers zaten al vroeg bij de ingang van het festivalterrein. © ANP
Andy Burrows, voormalig drummer van de Engelse band Razorlight, tijdens een optreden op het Pinkpop festival. © ANP
Jimmy eat World treedt op tijdens Pinkpop 2013. © NU.nl/Paul Barendregt
De Amerikaanse rockband Paramore met zangeres Hayley Williams tijdens een optreden op het Pinkpop festival. © ANP
De Ierse alternatieve rockband Kodaline met zanger Stephen Garrigan tijdens een optreden op Pinkpop. © ANP
The Script tijdens Pinkpop 2013. © NU.nl/Huub Krauth
The Script treedt op tijdens Pinkpop. © NU.nl/Paul Barendregt
Queens of the Stone Age op Pinkpop. © NU.nl/Huub Krauth
Jimmy Eat World op Pinkpop © NU.nl/Paul Barendregt
Masters of Reality op Pinkpop © NU.nl/Paul Barendregt
Andy Burrows op Pinkpop 2013 © NU.nl/Huub Krauth
Netsky op Pinkpop 2013 © NU.nl/Huub Krauth